Rusland dreigt Wikipedia offline te halen wegens het woord ‘invasie’

News
donderdag, 03 maart 2022 om 9:00
De Russische autoriteiten hebben gedreigd om de Russische versie van Wikipedia uit de lucht te halen. De pagina over de Russische invasie van Oekraïne gebruikt namelijk onder andere het woord ‘invasie’, en daar is het Kremlin het niet mee eens.
De Russische telecomwaakhond Roskomnadzor heeft Wikipedia gewaarschuwd dat de website offline gehaald kan worden. Volgens de regering bevat de pagina over de invasie ‘illegaal gedeelde informatie’. Wikipedia deelde de waarschuwing op Twitter.
Ook is de Russische overheid het niet eens met de verwijzingen naar dodelijke slachtoffers onder burgers en kinderen. Het land ontkent dat de oorlog enige burgerslachtoffers heeft gemaakt. Daarnaast klopt het volgens Rusland niet dat er grote aantallen Russische soldaten zouden zijn gestorven. Volgens The New York Times zijn er sinds vorige week donderdag al duizenden Russen omgekomen.
Hoeveel Russische soldaten wel zouden zijn gesneuveld, wil Rusland niet bekendmaken. De verliezen zouden ‘veel kleiner’ zijn dan aan de Oekraïense kant. Oekraïne daarentegen beweert dat er al ruim 5000 Russische soldaten zijn gedood.

Mediabedrijven bedreigd

Wikipedia is niet het enige bedrijf dat door de regering onder druk wordt gezet. Vorige week stuurde Roskomnadzor al waarschuwingen naar een tiental mediabedrijven om niet op een negatieve manier over de oorlog te berichten. Media die dit wel doen, dreigen hun publicatierechten te verliezen.
De pagina staat op dit moment nog online. Wel is er een kopje ‘censuur’ toegevoegd waar de dreiging toegelicht wordt. Op Twitter deelt Wikipedia een link naar een pagina met informatie over wat je moet doen als Wikipedia geblokkeerd is. De organisatie geeft als tip om die pagina vast te bestuderen.

Populair Nieuws