Dit zijn de genres die Viaplay heeft voor films en series!

Article
zaterdag, 05 maart 2022 om 9:00
viaplayf1647263873
Wanneer je een streamingdienst afstruint op zoek naar iets nieuws om te kijken is het handig om te weten hoe de content daar wordt ingedeeld. Van Netflix zullen de meeste mensen het inmiddels wel weten, maar hoe zit het met de nieuwe dienst Viaplay? Welke genres worden daar gehanteerd?
Viaplay staat nogal in de belangstelling. De streamingdienst is onlangs gelanceerd, dus de interesse in het aanbod is hoog, zeker bij liefhebbers van sport en scandinavische series. Maar er is nog veel meer waarvoor je bij Viaplay terecht kunt.
De meeste mensen zullen alleen nog niet heel bekend zijn met het aanbod van Viaplay, dus films en series zoeken op titel is misschien nog niet de beste optie. In dat geval is het handig om te weten welke genres of categorieën de dienst gebruikt.

Welke genres gebruikt Viaplay?

De genres die Viaplay gebruikt zijn voor films en series net even anders. Sommige genres worden voor zowel films als series gebruikt, maar iets als Fantasy vind je op dit moment alleen terug bij films. Hieronder zetten we de boel voor je op een rij.
2022 02 01 the lawyer viaplayf1643730357

Scandinavisch tintje

Veel van deze genres behoeven weinig introductie. Actie, avontuur, komedie en horror spreken bijvoorbeeld voor zich. ‘Film voor het hele gezin’ is vooral een wat omslachtige manier om ‘familiefilm’ te zeggen. Maar bij de series zien we toch twee opvallende genres: Nordic Noir en Scandinavische drama.
Zoals je misschien weet komt Viaplay oorspronkelijk uit Zweden. Dat land is nu al een tijdje bekend om de spannende en originele misdaad- en detective-series die er vandaan komen. Die Zweedse saus is wat bedoeld wordt met Nordic Noir. Je vindt in dit genre series als The Bridge, The Killing en een groot deel van de Viaplay Original detectives. Die vind je ook onder Detectivedrama, maar als je ze specifiek Scandinavisch wilt hebben kun je verder filteren door bij Noric Noir te kijken.
Iets vergelijkbaars geldt voor ‘Scandinavische drama’. Het is minder een begrip dat de Scandinavische detective, maar voor drama geldt natuurlijk ook dat elk land het genre door cultuurverschillen anders benadert. De dramaseries met een Scandinavische blik vind je dus onder Scandinavische drama. Opvallend is dat de website van Viaplay deze series niet ook onder ‘normaal’ drama vermeldt.
2022 03 04 men in black 3f1646404158

Welke genres ontbreken?

Er zijn misschien wat genres die je hier niet ziet. Zo hanteren veel mensen sciencefiction als genre op zich. Dat lijkt Viaplay niet te doen, maar dat wil niet zeggen dat er geen sciencefiction-films of series te zien zijn. Het is meer dat iets als bijvoorbeeld de Men in Black-films als actie wordt ingedeeld. Iets wat overigens niet onterecht te noemen is.
Iets vergelijkbaars geldt eigenlijk voor alle genres die je misschien mist. Als je een bepaald soort film of serie zoekt, bijvoorbeeld een western of een historische serie, zul je die sneller vinden onder bijvoorbeeld actie of drama, afhankelijk van wat de boventoon voert. Dat kan handig zijn als het subgenre waarin jij geïnteresseerd bent in de praktijk heel erg twee (of meer) kanten op kan gaan.
viaplay logo no tekstf1643883108

Komen er nog genres bij?

Viaplay komt in Nederland net kijken, dus het is niet gezegd dat alles blijft zoals het nu is. Naarmate er meer content op de dienst verschijnt kan het zijn dat de huidige genre-indeling een beetje moet worden aangepast om de boel beter te schiften. Er zijn in ieder geval genres denkbaar die er bij zouden kunnen komen — we noemden er al een paar. Bovendien is het opvallend dat sommige filmgenres niet gehanteerd worden bij series, terwijl je toch echt fantasy- en horrorseries kunt maken.
Maar op het moment is er geen indicatie dat Viaplay daadwerkelijk plannen heeft om genres toe te voegen. Het aanbod lijkt zonder al te veel moeite ondergebracht te kunnen worden in de genres die de dienst nu hanteert. Als je een beetje een idee hebt van wat voor films of series je wil zien, zul je ongetwijfeld weten waar je het beste kan zoeken.

Populair Nieuws