Deze retro-tech wordt steeds meer waard

News
woensdag, 13 juli 2022 om 14:00
pexels pixabay 274937f1640954866
Het gebeurt vaker dat oude spullen ineens een hoop waard worden. Je ziet het bijvoorbeeld met retro games en vinyl. Maar nu lijkt ook een ander medium, dat tot voor kort als waardeloos werd gezien, bezig aan een opmars.
Wie nog oude VHS-videobanden heeft liggen moet misschien eens kijken of ze wat waard zijn. Er worden namelijk steeds vaker videobanden voor behoorlijke bedragen verkocht. Bij een recente veiling werd bijvoorbeeld een tape van Back to the Future voor 75.000 dollar verkocht.
Wel moet gezegd worden dat die Back to the Future-band geseald was, in uitstekende staat verkeerde en eigendom was geweest van Tom Wilson, die Biff Tannen speelde in de bewuste film. Zomaar een videoband levert volgens een ervaren VHS-verkoper op eBay vaak nog geen 5 dollar op. Toch hoeft een band geen eigendom geweest te zijn van een ster om wat op te leveren.
Bijzondere edities van bekende films, zoals Star Wars, kunnen ook flinke bedragen opleveren. Ook de eerste films die 20th Century Fox ooit op videoband uitbracht (MASH, Patton en The Sound of Music), zouden op een veiling een flinke oprbrengst op kunnen leveren. Het zou dan om bedragen van zes of zelfs zeven cijfers kunnen gaan, vertelt Jay Carlson van Heritage Auctions aan het Franse persbureau AFP.
videoband pexelsf1657709916

Waarom worden VHS-videobanden zo duur?

Hoewel er altijd al interesse was in videobanden van films die nooit op een moderner format uit zijn gekomen, is de waarde van banden van bekendere films een nieuw fenomeen met verschillende verklaringen. De één schrijft het toe aan nostalgie en een drang om te verzamelen. Een andere mogelijke verklaring is dat er net als bij games een generatie opstaat die het geld heeft en VHS ziet als investeringsmogelijkheid.