'Red Bull van Verstappen moet aangepast worden door nieuwe regel'

News
donderdag, 14 september 2023 om 10:30
max verstappen rb19 gp italie 2023f1694676752
De FIA komt weer met nieuwe technische richtlijnen vanaf de GP van Singapore. Naar verluidt betekent de nieuwe regels dat de Red Bull-auto van Max Verstappen aangepast moet worden.
De Formule 1 werkt zoals de naam verklapt volgens een formule. Dat betekent dat de teams een auto bouwen rondom een enorme stapel aan richtlijnen en regels. Maar de teams zijn ook een expert in het vinden van loopholes en grijze gebieden, waardoor de FIA af en toe moet komen met een aanscherping van een regel, om duidelijk te maken wat allemaal wel en niet toegestaan is.
Zo komt de FIA voor de GP van Singapore met twee nieuwe technische richtlijnen. Technical Directive TD018 zorgen ervoor dat de regels rondom de flexibiliteit van de voor- en achtervleugel worden aangescherpt. Een aanpassing TD019, die vorig jaar in België werd geïntroduceerd, moet ondertussen weer zorgen voor een verduidelijking van de regels rondom de flexibiliteit van de vloer.
Dat laatste is naar verluidt misschien een probleem voor Red Bull Racing. Volgens het doorgaans goed ingelichte Auto, Motor und Sport moet de vloer van het team aangepast worden. Dat zou een impact hebben op de prestaties van de auto van Max Verstappen.

Red Bull niet het enige slachtoffer

De aanpassing zal waarschijnlijk niet plotseling betekenen dat de concurrentie voorbij gaat aan Red Bull Racing. Dat komt ook doordat andere teams last hebben van de nieuwe aanpassingen. Met name Mercedes zou een probleem hebben met TD018, omdat de achtervleugel teveel zou bewegen.
Eerder heeft Haas al bevestigd dat ze de achtervleugel moeten verstevigen, terwijl Williams heeft aangegeven zich te richten op de vloer. Aston Martin heeft naar eigen zeggen de problemen al opgelost met een nieuwe voorvleugel.