Nieuwe rechtszaak door loot boxes in FIFA

  Apple zou deze maand een rechtszaak hebben ontvangen vanwege het aanbieden van loot boxes in onder meer FIFA Mobile. Het zou gaan om een class action-rechtszaak gericht op loot boxes in games en apps voor iOS.

  AppleInsider meldt dat het heeft vernomen dat het aanbieden van games/apps met loot boxes door het gokelement de wet in Californië schendt. De klacht die tegen Apple is ingediend, beweert dat het bedrijf schuldig is aan promoten van gokken. Ook zou het toestaan dat ontwikkelaars zonder enig probleem de verslavende apps in de App Store op de markt kunnen brengen.

  "In tegenstelling tot de reclamecampagne van Joe Camel van Big Tobacco, vertrouwt Apple op het creëren van verslavend gedrag bij kinderen om enorme winsten voor het bedrijf te genereren", luidt de klacht. "De afgelopen 4 jaar hebben de App Store-games van verdachte miljarden dollars opgebracht, terwijl de overgrote meerderheid van de games gratis te downloaden is."

  Profiteren van kinderen

  De aanklager ziet Apple als doelwit, omdat het profiteert van in-app aankopen. "Een groot percentage van Apple's inkomsten uit App Store-games, komt uit door in-game aankopen van wat in de game-industrie bekend staat als loot boxes,” stelt de aanklager. “Tientallen, zo niet honderden, App Store-games vertrouwen op een vorm van loot boxes, of soortgelijke gok-mechanisme, om miljarden dollars te generen. Waarvan een groot deel via jonge gebruikers binnenkomt.”

  De rechtszaak noemt tal van games uit de App Store die afhankelijk zijn van loot boxes, waaronder Mario Kart Tour , FIFA Soccer , Roblox en Brawl Stars. Games die de populaire meerderheid vormen op iOS.

  Nederland

  In 2019 kwam er in de Verenigde Staten een wetsvoorstel voor een verbod op loot boxes. De wet moest de verkoop van loot boxes verbieden, voor spelers jonger dan 18 jaar. Senator Josh Hawley meende dat kinderen niet mogen worden ‘uitgebuit’ door dat verdienmodellen. In 2018 startte de Nederlandse Kansspelautoriteit ook al een onderzoek naar games met loot boxes.

  FIFA Mobile

  Verkijgbaar vanaf 12 october 2016

  Meer over deze game
  x

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.