Update - Raakt Xbox Game Pass nu een first party game kwijt?

News
woensdag, 05 april 2023 om 13:00
still image xbox game pass 2 ea play title cardsf1620123579
De Xbox Game Pass heeft als belofte dat first party games vanaf dag één te spelen zijn via de dienst en ook niet verwijderd worden. Maar het lijkt er nu op dat een titel van Xbox zelf binnenkort verdwijnt.

Update - Quantum Break komt terug

Remedy Entertainment heeft nu meer duidelijkheid gegeven over de verwijdering van Quantum Break van de Xbox Game Pass. Via Twitter laat de ontwikkelaar weten dat de game nu inderdaad verdwijnt, maar in de toekomst wel weer terug zal keren. De reden voor de verwijdering is het aflopen van een paar licenties.
Origineel bericht:
De laatste tijd zien we een opvallende trend op het gebied van streaming. Door alle concurrentie adverteren veel streamingdiensten met hun eigen content. Zo zetten Netflix, Disney+ en HBO Max hun eigen films en series in het zonnetje en die zullen ook blijven staan op de dienst. Ten minste, dat is de bedoeling. Steeds vaker zien we nu alleen diensten hun eigen originele content verwijderen, mogelijk om te besparen op royalties.
Ook op het gebied van games hebben we tegenwoordig streamingdiensten, waarbij Xbox Game Pass de bekendste is. Microsoft trekt al jarenlang veel abonnees aan, mede dankzij de aantrekkelijke prijs en het feit dat je first party games vanaf dag één kan spelen. Wanneer Starfield bijvoorbeeld later dit jaar uitkomt, kan je via de Game Pass er meteen mee aan de slag.
Die first party games horen er ook altijd op te blijven staan, maar net zoals met andere streamingdiensten komt daar nu mogelijk verandering in. Twitter-gebruiker Knoebel is het namelijk opgevallen dat Quantum Break staat tussen games die binnenkort verwijderd worden van de Xbox Game Pass.

Wat is er met de game aan de hand?

Quantum Break kwam uit in 2016 en is van de hand van de Finse ontwikkelaar Remedy Entertainment, maar de game werd uitgegeven door Xbox Game Studios. De game werd dan ook alleen uitgegeven voor de Xbox One en PC.
Waarom de titel nu alleen wordt verwijderd van de Xbox Game Pass is een opmerkelijke ontwikkeling. Het is mogelijk dat de rechten voor de IP zijn gegeven aan Remedy of het kan natuurlijk gaan om een fout. Het is in ieder geval te hopen dat het de enige first party game is die van de Game Pass wordt gehaald en dat het geen trend wordt.
Dit bericht is bijgewerkt op 5 april 2023.