PlayStation patenteert trophy-optie voor oudere games

News
donderdag, 25 maart 2021 om 9:30
playstation trophiesf1602078501
Sony heeft een patent aangevraagd om PlayStation trophies toe te voegen aan oudere, geëmuleerde games. Zo zouden trofeeën toegevoegd kunnen worden aan games voordat het Trophy-systeem bestond. Het systeem werd immers pas tijdens de PlayStation 3-generatie geïntroduceerd.
Op 18 maart werd het patent al gepubliceerd en het was Bartman013 die het patent voor het eerst opviel via Reddit. Sony's patent beschrijft "een manier en systeem om trofeeën uit te delen". Vervolgens wordt in detail getreden hoe een geëmuleerde nog steeds trophies kunnen krijgen.
Het patent leest als volgt: "door de geheugenwaarde van de geëmuleerde game te vergelijken met de eerdere waarde en het toekennen van één of meerdere trofeeën aan de speler op basis van de gedetecteerde trophy-trigger". Vervolgens beschrijft het patent hoe de technologie Sony kan helpen met het uitdelen van trofeeën voor "eerder verschenen videogames zonder de oorspronkelijke game aan te passen.
In andere woorden geeft het Sony de optie om PlayStation Trophies te implementeren voor games waarbij dit nog niet mogelijk was. Pas tijdens de PS3-generatie verscheen de feature. PlayStation One- en PS2-games zouden hierdoor dus trofeeën kunnen krijgen.
playstation 5 trophiesf1602078516

PlayStation trophy patent noemt fysieke beloningen

Toch is één van de meest opvallende aspecten van het patent dat ook fysieke beloningen genoemd worden. Hierbij kun je denken aan beloningen in de vorm van een T-shirt of andere soorten van merchandise. Spelers zouden bericht krijgen dat ze "een virtuele trofee krijgen of een notificatie dat een fysieke beloning, zoals een T-shirt, accessoire of andere fysieke merchandise, is verdiend".
Het is overigens niet de eerste keer dat Sony een soortgelijk patent aanvraagd. Hetzelfde gebeurde ook in 2013. Toen kwam er een patent dat leek te verwijzen naar de toevoeging van Trophies voor PS1- en PS2-games. Dat patent specificeerde alleen wel dat het puur op fysieke games ging. De technologie dook alleen nooit meer op, dus zou dit een update kunnen zijn voor het bestaande patent.
Patenten staan immers niet garant voor een daadwerkelijke uitvoering. Uiteindelijk moeten we dan ook afwachten of een feature als deze ooit verschijnt. De meest hardcore Trophy Hunters zouden de technologie, zoals je wel verwacht, erg graag zien.