De beste energie apps om je verbruik in de gaten te houden

Article
woensdag, 23 november 2022 om 15:00
heating 463904 1920f1668612151
De energieprijzen zijn flink gestegen en hoewel er naar een oplossing gezocht wordt, is het nog niet zo ver. Er is van alles dat je kunt doen om te besparen, maar hoe weet je wanneer je goed bezig bent en wanneer niet? Daar zijn gelukkig de nodige apps voor.

HomeWizard Energy

Je kunt nog zo veel bespaartips absorberen, de beste manier om erachter te komen hoe je ervoor staat met je energieverbruik is door het te zien. Een grafiekje om te zien wanneer je verbruik piekt of juist laag blijft laat je veel sneller ingrijpen dan wanneer je wacht op het verbruik op je rekening.
Met HomeWizard Energy kun je zo’n grafiek gemakkelijk zien. Je kunt je verbruik per dag, per week of per maand zien en ook kun je zien wanneer je zonnepanelen (als je die hebt) het meeste opwekken. Je moet wel een apparaatje op je meter aansluiten om HomeWizard te gebruiken, maar vergeleken met wat vergelijkbare apps is dat apparaatje niet al te duur.
calculator 385506 1920f1668612634

Electricity Cost Calculator

Je kunt natuurlijk kijken naar je dagelijkse totaalverbruik als je probeert te besparen. Maar het kan ook heel waardevol zijn om per apparaat te weten wat het gebruik eigenlijk kost. Het ene apparaat is een behoorlijk grotere boosdoener dan het andere. Met Electricity Cost Calculator kun je van al je apparaten die je hebt of overweegt te kopen berekenen hoeveel het kost om ze te gebruiken.
In de app kun je het wattage van een apparaat invullen, samen met het aantal uren dat je dat apparaat (gemiddeld) gebruikt per dag en je energietarief. Vervolgens berekent de app wat de kosten zijn per jaar, maand of uur. Op zich zijn dat geen moeilijke berekeningen om zelf te doen, maar met een app scheelt het tijd, denkwerk en menselijke fouten.
smart watch appsf1668612714

De app van je leverancier

Je kunt natuurlijk op zoek naar allerlei apps, maar er is een goede kans dat je helemaal niet zo ver hoeft te zoeken. De meeste grote leveranciers hebben namelijk gewoon zelf een app. Die in gebruik nemen is vaak een goede eerste stap.
Wat die apps precies doen wisselt een beetje per energieleverancier. De ene geeft je een overzicht dat vergelijkbaar is met HomeWizard, terwijl een andere je bijvoorbeeld ook de mogelijkheid geeft om je thermostaat op afstand te bedienen of je gebruik te vergelijken met andere huishoudens. Het kan in ieder geval geen kwaad om eens te kijken of jouw energieleverancier een app heeft.
smart homef1668612562

Engie Energie NL

Engie Energie NL is vergelijkbaar met HomeWizard of de app van je leverancier. Net als die twee houdt de app namelijk bij wat je verbruik is. Dat kun je vergelijken met je eigen eerdere verbruik, of met vergelijkbare huishoudens. Ook controleert de app hoe je verbruik zich verhoudt tot je termijnbedrag, zodat je niet onaangenaam verrast wordt door je jaarrekening.
Dat alles gaat automatisch als je een slimme meter hebt, maar de app werkt ook met traditionele meters. Dan moet je alleen wel zelf af en toe je meterstanden doorgeven aan de app.
nest thermostaatf1668612898

Google Nest

De naam Google Nest associeer je misschien niet direct met besparen. In wezen is het gewoon de smarthome-lijn van Google. Maar dat betekent wel dat je met deze app veel apparaten op afstand kunt bedienen, wat heel handig kan zijn als je wil besparen.
Ook niet te versmaden is dat er een Google Nest thermostaat is. Dat geeft net wat meer controle over je verwarming dan wanneer je de thermostaat alleen omhoog draait als je het koud hebt en weer naar beneden als je geld op is. Het is helaas even een investering, maar het kan heel nuttig zijn.

Populair Nieuws