Ouders mogen 'zeer verslavend' Fortnite aanklagen van rechter

News
maandag, 12 december 2022 om 12:30
fortnite seizoen 6 4f1615896861
Epic Games kan binnenkort weer een rechtszaak verwachten. Een rechter in Canada heeft namelijk goedkeuring gegeven voor een class-action lawsuit, omdat Fortnite bewust zeer verslavend zou zijn gemaakt.
Ontwikkelaars en uitgevers van games willen graag dat je hun game zo lang mogelijk blijft spelen. Helemaal als het gaat om een free-to-play game met microtransacties. Er wordt dan ook alles aan gedaan om spelers zo lang mogelijk geboeid te houden, bijvoorbeeld door wekelijkse updates en een constante stroom aan nieuwe content.
Op dat gebied gaat Fortnite misschien iets te ver. In 2019 is het Canadese advocatenkantoor Calex Legal namelijk naar de rechter gestapt om goedkeuring te krijgen voor een class-action lawsuit, waarbij een groep in één keer een grote partij kan aanklagen - in dit geval Epic Games.
Een rechter in Quebec heeft nu goedkeuring gegeven voor de aanklacht, waardoor Canadese ouders nu de uitgever naar de rechtszaal kunnen slepen. Dat meldt CTV News.

Hoe verslavend is Fortnite?

Volgens de aanklacht heeft Epic Games tijdens het ontwikkelen van Fortnite ‘experts’ ingeschakeld om de game zo verslavend mogelijk te maken. Daarnaast worden mensen niet geïnformeerd over de gevaren en risico’s die er kleven aan het spelen van Fortnite, wanneer spelers hun profiel aanmaken.
De advocaten stellen dat Fortnite ‘even verslavend is als cocaïne’ en in 2018 heeft een Britse gedragsexpert zelfs gezegd dat de game ‘net zoals heroïne is’. Wanneer spelers eenmaal begonnen zijn met Fortnite, zouden ze blijven kleven door ‘de belofte van prijzen en prestige’, door bijvoorbeeld het promoten van de Fortnite World Cup - waar er 30 miljoen dollar aan prijzengeld mee te verdienen valt.
Epic Games ziet de zaak ondertussen heel anders. In een verklaring aan PC Gamer zegt het bedrijf dat het ‘industrie-leidende Parental Controls biedt om ouders de mogelijkheid te geven om de digitale ervaring van hun kinderen te overzien’. Ook heeft Epic recent een dagelijks limiet toegevoegd voor spelers onder de 13 jaar. De ontwikkelaar stelt dan ook dat het ‘van plan is om de aanklacht aan te vechten in de rechtszaal’.