Oud-topman WhatsApp hangt vuile was buiten over verkoop aan Facebook

News
donderdag, 05 mei 2022 om 15:00
2021 08 24 whatsapp 1f1629550481
Neeraj Arora, die tot 2018 de zakelijk directeur was voor WhatsApp, heeft nu veel spijt van de verkoop van de chatdienst aan Facebook. Dat heeft hij laten weten in een thread op Twitter.
Veel mensen zullen WhatsApp alleen kennen als een chatdienst van Facebook - wat tegenwoordig Meta is geworden. Dat is alleen niet altijd zo geweest, want tot 2014 was het een onafhankelijke chatdienst. De app werd in dat jaar pas verkocht aan Facebook voor maar liefst 22 miljard dollar.
Neeraj Arora, die als Chief Business Officer van WhatsApp nauw betrokken was bij de overname, heeft nu op Twitter gedeeld wat er allemaal is afgesproken tijdens de deal - en waarom hij er nu spijt van heeft.
Facebook beloofde onder andere om nooit advertenties in WhatsApp te implementeren, end-to-end encryptie volledig te ondersteunen, volledige onafhankelijkheid als het aankomt op product-beslissingen en een plek in het bestuur van Facebook voor WA-oprichter Jan Koum. WhatsApp eiste daarnaast dat Facebook niet de data van gebruikers zou minen.

Afspraken geschonden door Facebook

Die afspraken is het huidige Meta niet allemaal nagekomen. Zo heeft het bedrijf advertenties toegevoegd aan de Status-pagina op WhatsApp. Dat is alleen één grote flop gebleken, waardoor de advertenties weer zijn verwijderd. En toen het Cambridge Analytica-schandaal in 2018 aan het licht kwam, was Brian Acton, de mede-oprichter van WhatsApp, dan ook woedend. Hij riep via Twitter op om Facebook massaal te verwijderen.
Volgens Neeraj Arora is WhatsApp tegenwoordig een schim van wat het vroeger was, dankzij de inmenging van Facebook/Meta. De zakelijk directeur is in 2018 dan ook vertrokken bij het bedrijf en heeft daarna zijn eigen social media-platform opgericht genaamd HalloApp.