Ook YouTube mogelijk binnenkort geblokkeerd in Rusland

News
dinsdag, 22 maart 2022 om 15:00
pexels freestocksorg 34407 1f1633386550
Het lijkt erop dat de Russen binnenkort hun toegang tot YouTube gaan verliezen. De Russische overheid zou elk moment kunnen besluiten om de videodienst te blokkeren. De reden hiervoor is het offline halen van het kanaal van het Russische ministerie van Defensie.
Vorige week verwijderde YouTube al video’s van het Russische leger waarin het de oorlog in Oekraïne een ‘bevrijdingsmissie’ noemde. Ook de advertentiefunctie en de mogelijkheid voor Russische kanalen om geld te verdienen werd eerder al stopgezet.
Volgens Bloomberg heeft het bedrijf nu ook het kanaal van het Russische ministerie van Defensie geblokkeerd. Dit kan volgens medewerkers van Alphabet, het moederbedrijf van YouTube en Google, leiden tot een direct verbod op YouTube in het land.
YouTube is al meerdere keren gewaarschuwd door de Russische mediatoezichthouder Roskomnadzor dat het moet stoppen met het blokkeren van de kanalen van onder andere Russische staatsmedia, publieke figuren en sportteams. In totaal zou YouTube volgens de toezichthouder de Russische wet in meer dan vijftig gevallen overtreden. ‘’Nogmaals, we dringen er bij Google op aan om onmiddellijk alle beperkingen op het YouTube-platform met betrekking tot Russische media en bronnen stop te zetten.’’

Meerdere platformen en sites geblokkeerd

Eerder deze week werden ook Facebook en Instagram verboden, omdat moederbedrijf Meta volgens Russische rechters ‘extremistisch’ zou zijn. De social media-platformen waren al geblokkeerd in het land. Ook verschillende websites van onafhankelijke media werden verboden. Onlangs werden de Engelse versie van de BBC en onderzoeksplatform Bellingcat aan het rijtje toegevoegd.
Benieuwd wat de Russen allemaal missen op entertainment-vlak? Dat hebben we hier voor je op een rijtje gezet.