BBC en Bellingcat nu ook geblokkeerd in Rusland

News
donderdag, 17 maart 2022 om 12:30
1024px bbc logo on the forum norwichf1647507993
Het Kremlin blokkeert steeds meer websites in Rusland. Eerder werden de Russische versie van BBC en verschillende social media platformen geblokkeerd. Nu worden daar nog eens ruim 30 websites aan toegevoegd.
De meeste onafhankelijke media zijn in Rusland al verboden. Ook social media als Facebook, Twitter en Instagram zijn niet meer in het land te bereiken. Mediatoezichthouder Roskomnadzor blokkeert nu een nieuwe reeks websites, waaronder de site van de Russische krant Novije Izvestija. De Russische versie van de BBC werd eerder al geblokkeerd, nu meldt het staatspersbureau Interfax dat ook de Engelstalige site is verboden.
‘’Dit is nog maar het begin van de reacties op een informatieoorlog die is ontketend door het Westen,’’ zei Maria Zacharova, woordvoerder van het Russisch ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens president Poetin is er sprake van een ‘ongekende informatiecampagne’ waarbij wereldwijde netwerken en alle westerse massamedia bij betrokken zouden zijn, wiens ‘onpartijdigheid en onafhankelijkheid een mythe zijn gebleken’.

Bellingcat opgenomen in register verboden informatie

Ook onderzoeksplatform Bellingcat wordt nu door Rusland geblokkeerd. Eerder deze maand onthulde het onderzoeksplatform dat het Russisch leger ‘ongeorganiseerd en ongemotiveerd’ zou zijn na tien dagen oorlog voeren. Ook verzamelt Bellingcat het bewijs van mogelijke Russische oorlogsmisdaden.
In oktober werd Bellingcat al door het Russische ministerie van Justitie aangemerkt als ‘buitenlandse agent’. Datzelfde ministerie heeft de website van Bellingcat nu opgenomen in zijn register van verboden informatie.
Bellingcat is een onderzoeksplatform geregistreerd in Nederland die gespecialiseerd is in factchecken en OSINT (open-source inlichtingen op basis van openbare online-bronnen). Het onderzoekscollectief deed eerder uitgebreid onderzoek naar de MH17-ramp, de oorlog in Oost-Oekraïne en de vergiftigingen van Sergej en Joelia Skripal en van Aleksej Navalny.