Nintendo wil 'verstikking van innovatie' voorkomen met ban op emulator

News
dinsdag, 30 mei 2023 om 12:30
Nintendo heeft de komst van de Dolphin emulator op Steam geblokkeerd door middel van een juridische aanklacht. De reden volgens de uitgever is om ‘schade aan ontwikkeling en de verstikking van innovatie’ te voorkomen.
De Dolphin emulator is één van de meest bekende emulatoren. Het programma is al opgezet in 2003 en wordt gebruikt om ROM’s van GameCube en Wii games te draaien op andere platformen, zoals PC en Xbox consoles.
De emulator zou ook komen naar Steam, de populairste launcher op PC. Door dat plan is nu alleen een streep gezet, nadat Nintendo een cease and desist-bevel heeft gestuurd naar Valve. Het team achter de Dolphin emulator heeft daardoor aangekondigd dat de release op Steam ‘voor onbepaalde tijd is uitgesteld’.
In de juridische klacht van Nintendo aan het adres van Valve, staat dat de emulator ingaat tegen de Auteurswet. Nintendo heeft in een reactie aan Kotaku nu duidelijker uitgelegd waarom het de komst van Dolphin op Steam heeft tegengehouden.

“Nintendo doet er alles aan om het harde werk en de creativiteit van ontwikkelaars te beschermen. Deze emulator omzeilt op illegale wijze de beschermingsmaatregelen van Nintendo en draait illegale kopieën van spellen. Het gebruik van illegale emulators of illegale kopieën van games schaadt de ontwikkeling en verstikt uiteindelijk de innovatie.”

Nintendo geen fan van emulatoren

Het is niet de eerste keer dat Nintendo actie onderneemt tegen emulatoren. Zo werd in mei Lotpick, een emulator voor Switch games, verwijderd van Github, nadat veel illegale kopieën van The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom op het internet opdoken.
Ondanks dat de release van Dolphin op Steam is geblokkeerd, betekent het niet dat Dolphin overal is verwijderd. De emulator blijft namelijk wel gewoon doorgaan via andere methodes van distributie.