Nintendo werkt nu samen met controversiëel Russisch bedrijf

News
vrijdag, 02 juni 2023 om 16:30
De CEO van Nintendo Rusland richtte vorig jaar een controversieel bedrijf op. Volgens Nintendo is het nu een officiële samenwerking aangegaan met dat bedrijf.
Door de invasie van Oekraïne heeft Nintendo vorig jaar in maart al besloten om geen goederen meer te leveren aan Rusland. Dat betekent geen nieuwe games, geen controllers en ook geen Nintendo Switch consoles.
Eerder dit jaar bleek alleen dat er toch Nintendo games het land binnenkwamen. Yasha Haddaji, de CEO van Nintendo Rusland, had namelijk een importbedrijf genaamd Achivka opgericht, samen met de Events Manager van de uitgever. Nintendo liet destijds weten dat het geen betrokkenheid had bij ‘de import-activiteiten in Rusland’. Ondanks dat het bedrijf zelfs geregistreerd was op hetzelfde adres als het hoofdkwartier van Nintendo in Rusland.
Nu heeft Nintendo bekendgemaakt dat Haddaji niet langer meer werkt bij Nintendo en uit zijn functie als CEO is ontheven. Dat betekent alleen niet dat Haddaji niet meer samenwerkt met de uitgever. Nintendo is namelijk een officiële samenwerking aangegaan met Achivka. Dat blijkt uit een verklaring aan Eurogamer.

Hoe werkt Nintendo samen met het bedrijf?

Het lijkt er alleen niet op dat Achivka Nintendo games gaat importeren om te verkopen in Rusland. Volgens Nintendo is er namelijk een samenwerking aangegaan om ‘de eerdere toewijding aan klanten te garanderen en te blijven zorgen voor service’ Achivka wordt dan ook de ‘officiële leverancier voor reparaties en garantie voor Nintendo producten die al verkocht zijn op de Russische markt’.