'CEO Nintendo Rusland blijft games verkopen ondanks ban'

News
donderdag, 13 april 2023 om 17:30
Het lijkt erop dat Nintendo Rusland een creatieve manier heeft gevonden om op de ban op de verkoop van games te omzeilen. De CEO blijft namelijk games verkopen via een importbedrijf.
Sinds de invasie van Oekraïne hebben veel bedrijven besloten om Rusland in de ban te doen. Daar is Nintendo er één van. Sinds maart 2022 worden er geen Nintendo games en consoles meer verkocht en is ook de eShop afgesloten in het land.
Toch worden er via een omweg nog steeds games en apparaten van Nintendo verkocht in het land. De producten worden geïmporteerd via een bedrijf genaamd Achivka, zo blijkt uit onderzoek van de Russische publicatie Kommersant.
Het meest opmerkelijke is dat het importbedrijf is opgezet door Yasha Haddaji, de CEO van Nintendo Rusland. Het bedrijf is opgericht in 2022 en Ksenia Kachalova wordt gemeld als tweede eigenaar. Kachalova is de Events Manager van Nintendo Rusland.

CEO Nintendo Rusland vaker in opspraak

Het is onduidelijk of het importbedrijf is opgezet met goedkeuring van Nintendo of dat het een eigen idee is van Haddaji. Nintendo zou niet het eerste bedrijf zijn dat haar eigen ban heeft omzeild. Heineken is ook betrapt op het blijven verkopen van bier in Rusland via een omweg.
De CEO van Nintendo Rusland is eerder ook al in opspraak geraakt. In 2018 werd het gedrag van de topman onderzocht door Nintendo, nadat hij de organisatoren van een Mario Kart stream online had uitgescholden. Nintendo besloot om Haddaji aan te houden als CEO, ondanks protesten van spelers.