Nintendo staat erom bekend zijn eigen strategie te volgen. De Japanse uitgever sluit nu alleen niet uit in de toekomst meer de richting op te gaan van PlayStation en Xbox.
Niet alleen qua games is Nintendo uniek, met een grote focus op kleurrijke en familievriendelijke titels, maar ook als het aankomt op overnames. De laatste jaren zijn Sony en Microsoft flink aan het winkelen geweest, met onder andere de overnames van Activision Blizzard, Bungie, Bethesda en Zenimax. Alles om een zo groot mogelijk portfolio aan games op te bouwen.
In die tijd heeft Nintendo slechts een handjevol aankopen gedaan. In mei is bijvoorbeeld Shiver Entertainment overgenomen van de Embracer Group, een studio die zich specialiseert in het porten van games naar de Switch. Nintendo wil daar ook geen gewoonte van maken, maar sluit niet uit dat in de toekomst daar verandering in kan komen. Dat staat in de nieuwste Corporate Management Policy Briefing.
De uitgever stelt dat het ‘niet de mogelijkheid uitsluit dat er meer overnames en fusies volgen’. De huidige prioriteit is alleen wel om ‘op organische wijze de organisatie te laten groeien’. Op die manier wil Nintendo dat nieuwe medewerkers de ‘creatieve cultuur’ bij het bedrijf volledig leren en begrijpen.
Een paar jaar geleden heeft Nintendo al duidelijk gemaakt waarom sommige ontwikkelaars wel worden opgenomen binnen de familie. Alle overnames worden namelijk gedaan om het tempo bij te houden van ‘snel voortschrijdende technologische innovaties'.
Later heeft president Shuntaro Furukawa duidelijk gemaakt dat het belangrijk is om de kern van Nintendo hecht te houden. Een groot gedeelte medewerkers die ‘niet het Nintendo DNA bezit’ zou geen pluspunt zijn voor het bedrijf. Bovendien zou een studio die niet de creatieve methode van Nintendo begrijpt, waarschijnlijk ‘niet de verwachte resultaten behalen’.
Als een bedrijf in aanmerking komt voor een overname, dan moet de studio in kwestie dus ook al bekend zijn met de methodes en tradities van Nintendo.