Nieuwe M1 malware besmet duizenden Apple apparaten

News
maandag, 22 februari 2021 om 13:30
screenshot 2020 07 31 at 130652f1596193668
Veiligheidsexperts krabben flink aan hun hoofd met de verschijning van nieuwe malware die op de M1 chips van Apple draait. Hoewel al duizenden Apple apparaten geïnfecteerd zijn, weet niemand precies wat de malware doet.
Niemand wordt eigenlijk echt vrolijk van nieuwe malware, maar het wordt wel een stukje vervelender als je ook nog eens niet wat de nieuwe malware precies doet. Ongeveer 30.000 Apple apparaten zijn al getroffen en het bijzondere is dat deze nieuwe malware kan draaien op de nieuwe M1 chips van Apple. Het is pas het tweede schadelijke programma wat kan draaien op de chips, vorige week was er al een geval van adware op de M1 chips te vinden.
Inmiddels heeft de nieuwe malware de naam Silver Sparrow gekregen en zijn veiligheidsexperts druk aan de slag om te onderzoeken wat het nou precies doet met Apple apparaten. Voorlopig is dat, gek genoeg, nog niks. De experts hebben al verschillende protocollen gevonden in de malware, waarvan sommige heel bijzonder zijn, zoals een zelfvernietigingsprotocol voor de malware wat je eigenlijk alleen ziet bij geheime operaties. Wat het einddoel precies is, is niet bekend en valt nergens uit op te maken.

Apple grijpt in

Apple laat het natuurlijk niet zomaar gebeuren dat hun nieuwe producten met M1 chips belaagd worden met malware, dus hebben ze al een beetje ingegrepen. De techgigant heeft de ontwikkelaarsrechten voor de bestanden die de malware installeren ingetrokken. Toch zijn er al duizenden Apple apparaten geïnfecteerd en dat zal toch opgeschoond moeten worden voordat het einddoel van de malware bekend wordt.
Mocht jij je nou afvragen of je Mac ook geïnfecteerd is, bij de experts van Red Canary hebben ze onderaan hun blogpost over Silver Sparrow een checklist gemaakt waarmee je kan kijken of de nieuwe malware actief is op je computer. Apple zal dit allemaal snel op willen lossen, zeker met een nieuwe Mac desktop in aantocht. Daarnaast, als de nieuwe malware veel problemen oplevert, dan kan het zomaar zijn dat Apple veel kritiek krijgt in de techwereld en het is niet alsof ze vijanden tekort komen in die sector.