Nieuwe F1-auto Mercedes is bijna helemaal verfloos

News
woensdag, 15 februari 2023 om 15:30
mercedes w14 2023f1676463080
Formule 1-teams gaan erg ver om overal tijdwinst te boeken. Zo heeft Mercedes nu haar nieuwe F1-auto onthuld, de W14, die bijna helemaal verfloos is.
De marges in de Formule 1 zijn zeer klein. Hoewel een upgrade die zorgt voor een tiende van een seconde tijdwinst nagenoeg nutteloos lijkt, kan het verschil maken tussen de overwinning en een plek naast het podium. Daarom doen teams er ook alles aan om elke duizendste van een seconde uit de auto te persen.
Zo is er nog veel tijdwinst te boeken door middel van het gewicht van de auto. Veel teams zitten namelijk boven het minimale gewicht. We hebben daardoor nu al meerdere bolides gepresenteerd zien worden die zwarter zijn in vergelijking met vorig jaar. Aangezien F1-auto’s worden gemaakt van carbon hoeven die gedeeltes die geverfd te worden en dat scheelt weer een paar gram.
Mercedes gaat daarin nog een stap verder. Het Duitse team heeft namelijk vandaag de nieuwe W14 uit de doeken gedaan en de nieuwe F1-auto is bijna helemaal zwart - en dus verfloos. Teambaas Toto Wolff legt uit dat het een bewuste keuze is geweest.

“We hebben overal geprobeerd om gewicht van de W14 te halen. We hebben een aantal gram gewonnen door de auto mat carbon te laten.”

Niet de eerste zwarte Mercedes

Vorig jaar reed Mercedes nog rond in het zilver, om de bijnaam ‘The Silver Arrows’ weer eer aan te doen. Maar in 2020 en 2021 reed Mercedes ook al rond met een bijna volledig zwarte auto. Daar was toen alleen een andere reden voor. Het team koos de kleurinstelling om steun uit te dragen aan de Black Lives Matter-beweging. De W14 is nu dus geen politieke boodschap, maar een manier om tijdwinst te boeken. Dat eerste mag namelijk ook niet meer vanaf dit seizoen.

Populair Nieuws