Nieuwe EU-regels eisen dat accu’s in telefoons en e-bikes vervangbaar zijn

News
woensdag, 16 maart 2022 om 9:00
pexels tyler lastovich 719399f1647343411
Accu’s in smartphones en elektrische fietsen moeten straks altijd door consumenten zelf vervangen kunnen worden. Dit heeft het Europees Parlement bepaald.
Het Europees Parlement is al een tijdje bezig met nieuwe regels rond accu’s, omdat de markt ‘strategisch’ begint te worden. Niet alleen kunnen consumenten accu’s in hun telefoons en e-bikes vaak niet zelf vervangen, ook de recycling is niet op orde en grondstoffen komen soms uit conflictgebieden.
Het parlement heeft vorige week in grote meerderheid gestemd voor nieuwe regels die onder andere eisen dat gebruikers accu’s zelf moeten kunnen vervangen. Vanaf 2024 moet het voor consumenten mogelijk zijn om in draagbare apparaten ‘gemakkelijk en veilig’ de accu’s zelf te vervangen. Het gaat daarbij om smartphones, tablets en lichte elektrische voertuigen zoals e-stepjes en elektrische fietsen.
Op dit moment is het vaak niet makkelijk om accu’s in deze apparaten te vervangen. Zo zijn ze in iPhones niet makkelijk te bereiken en zijn ze in Samsung-telefoons zelfs vastgelijmd. Ook de accu’s in sommige e-bikes zijn zo weggewerkt in het frame dat ze moeilijk bereikbaar zijn. Wat ‘gemakkelijk en veilig’ precies betekent heeft het parlement nog niet bekendgemaakt.
5 mythes batterij 135447

Ecologische voetafdruk verkleinen

Het parlement wil met het oog op het milieu ook de ecologische voetafdruk van accu’s verkleinen en transparant maken. Volgens het parlement zal de vraag naar accu’s wereldwijd in 2030 namelijk 14 keer groter zijn dan nu. Van die vraag zal 17 procent uit de EU komen, onder andere in de vorm van accu’s in elektrische auto’s en als energieopslag voor huizen.
Onder de nieuwe regels krijgen accu’s straks labels waarop de volledige levenscyclus moet staan. Nieuwe accu’s moeten wanneer de regels ingaan minimale hoeveelheden van gerecycleerd kobalt, lood, lithium en nikkel bevatten.
Daarnaast moeten er meer batterijen gerecycled worden. In 2019 werd 51 procent van alle verkochte draagbare batterijen ingezameld voor recycling. Het parlement wil dit percentage in 2025 op 70 procent hebben en in 2030 op 80 procent.

Mensenrechtenschendingen aanpakken

Als laatste wil het parlement de schending van mensenrechten rond grondstoffen aanpakken. De grondstoffen die nodig zijn voor het maken van accu’s komen uit conflictgebieden en worden daarom soms met veel leed gewonnen. Het parlement wil straks fabrikanten grondig onderzoeken om te verzekeren dat accu’s ‘ethisch meer verantwoord' zijn.