Nieuw Twitch-beleid verbiedt ‘schadelijke desinformatie’

News
vrijdag, 04 maart 2022 om 17:00
twitchf1632316873
Twitch-gebruikers die herhaaldelijk schadelijke desinformatie verspreiden op het platform worden verbannen, zo meldt het bedrijf. Twitch zegt trots te zijn dat het platform mensen bij elkaar kan brengen, maar het bedrijft gelooft niet dat 'individuen die online diensten gebruiken om valse, schadelijke informatie te verspreiden een plek hebben in de gemeenschap’.
De nieuwe regels zijn niet van toepassing op ‘individuele verklaringen of discussies’ op een kanaal, maar gelden voor gebruikers ‘wiens online aanwezigheid is gericht op het (1) aanhoudend delen van (2) schadelijke desinformatie die (3) op grote schaal weerlegd is’. Twitch beschouwt zulke gebruikers als ‘superspreaders van schadelijke desinformatie’.
Het bedrijf koos voor deze drie criteria, omdat ze samen ‘het grootste risico op schade creëren, waaronder het aansporen tot leed in de echte wereld’, zo schrijft Twitch in een blogpost.
In dezelfde blogpost benadrukt Twitch dat de update ‘waarschijnlijk geen invloed op jou of je favoriete streamers zal hebben’. Gebruikers die desinformatie verspreiden zouden niet veel voorkomen op het platform, maar het bedrijf erkent het aanzienlijke leed die zulke gebruikers kunnen aanrichten als ze worden toegestaan op het platform.
Onder het desinformatieverbod valt onder andere valse informatie over coronavaccinaties of schadelijke desinformatie over gezondheid, verkiezingsfraude of andere inhoud die ‘de integriteit van een maatschappelijk of politiek proces ondermijnt’, alle desinformatie ‘gepromoot door samenzweringsnetwerken die verband houden met geweld en/of het promoten van geweld' en 'verkeerde informatie over beschermde groepen'. Dit laatste was al verboden onder het beleid voor haatdragend gedrag en intimidatie.

Meer maatregelen voor een veilig platform

Twitch zet zich al langer in om van zijn platform een veilige plek te maken. Zo bleek eerder dit jaar dat het bedrijf vorig jaar vijftien miljoen bots heeft verwijderd in de strijd tegen hate raids.