Duizenden apps werken trager op Samsung smartphones

News
vrijdag, 04 maart 2022 om 16:30
samsungf1621242730
De prestaties van zo’n 10.000 apps worden op Samsung smartphones beperkt met speciale software. Ook populaire apps als TikTok, Netflix en Instagram ondervinden dit probleem.
Zuid-Koreaanse Samsung-gebruikers hebben op Twitter en een community-site een lijst gepubliceerd met getroffen apps. De prestaties van de apps zou worden beperkt door de Samsung-app Game Optimizing Service (GOS). Deze app wordt vooraf geïnstalleerd op telefoons voor het ‘optimaliseren van de prestaties’ van de chips. De app kan niet worden uitgeschakeld.
Volgens Samsung is GOS nodig ‘om overmatige verwarming te voorkomen bij het spelen van een game voor een lange tijd’, maar niet alleen games worden door de app vertraagd. Ook apps als Instagram, TikTok, Netflix, Spotify en Microsoft Office staan op de lijst. Samsungs eigen apps ondervinden ook vertraging door GOS, waaronder Samsung Pay, Samsung Cloud, Secure Folder en Samsung Pass.
Het is niet bekend welke telefoons te maken hebben met dit probleem. Android Authority vond de GOS-app namelijk niet op de S22 Plus, maar 9to5Google weer wel.
Samsung is niet het enige bedrijf dat met eigen software apps op zijn smartphones vertraagt. Vorig jaar kwam OnePlus in het nieuws nadat bleek dat vrijwel alle populaire apps een stuk trager werkten dan ze zouden moeten.

Samsung komt met update

De kwestie wordt volgens de Koreaanse website Naver binnen Samsung intern onderzocht. In een reactie aan Zuid-Koreaanse journalisten en Twitteraars zegt het bedrijf te komen met een software-update die gebruikers de optie moet bieden om ‘prestaties prioriteit te geven’.