Netflix brengt bioscoopgeluid zonder extra speakers

News
vrijdag, 08 juli 2022 om 12:30
netflix 5432181 1920f1658221200
Geluid is een belangrijk onderdeel van de bioscoopervaring. Er zijn genoeg manieren om de spectaculaire ruimtelijke surround sound van een bioscoop in huis te halen, maar dat vraagt vaak om een investering in speakers. Netflix en Sennheiser werken samen om dat overbodig te maken.
Wie binnenkort Stranger Things 4 nog eens wil kijken, kan merken dat het geluid anders is. Sinds kort heeft Netflix namelijk een nieuwe techniek ingezet om het stereo-geluid om te zetten in surround sound, zonder dat je daarvoor extra speakers of een soundbar nodig hebt. Daarvoor gebruikt de streamingdienst AMBEO 2-Channel Spatial Audio, een nieuwe techniek van Sennheiser.
Zoals blijkt uit de volledige naam van het systeem, levert AMBEO een ruimtelijke geluidsbeleving op een setup met twee audiokanalen. Sennheiser laat weten deze techniek te hebben ontwikkeld omdat uit onderzoek blijkt dat kijkers lang niet altijd gebruik kunnen maken van traditionele surround sound. Dat komt bijvoorbeeld doordat ze kijken via een tablet, of geen ruimte hebben om andere speakers te gebruiken dan wat is ingebouwd in hun tv.
Zoals gezegd is AMBEO nu te horen in Stranger Things 4, maar Netflix heeft het ook al toegepast in andere content, waaronder The Witcher en Red Notice. AMBEO staat standaard aan en moet in de toekomst in nog meer content de horen zijn.

AMBEO niet alleen voor Netflix

Hoewel Netflix een belangrijke partner is geweest in de ontwikkeling van AMBEO is het niet de bedoeling dat de nieuwe techniek exclusief daar te horen is. Andere contentaanbieders kunnen ook een licentie krijgen. Wellicht kunnen we binnenkort dus ook op bijvoorbeeld Disney+ of elders surround sound krijgen met standaard stereo-hardware.