Netflix-abonnement stopt ineens voor Apple-klanten

News
maandag, 04 maart 2024 om 11:30
netflix 5432181 1920f1658221200
Klanten van Netflix die een abonnement hebben afgesloten via de Apple App Store kunnen ineens niet meer op de streamingdienst komen. Netflix heeft namelijk alle accounts via die betaalmethode stopgezet.
De monopolie van Apple met de App Store is al lange tijd een doorn in het oog van veel ontwikkelaars en aanbieders van diensten. Er wordt namelijk een commissie gerekend van maar liefst 30 procent op aankopen, die de klant of de ontwikkelaar moet betalen.
Vanwege die hoge commissie heeft Netflix eind 2018 al besloten dat het niet langer mogelijk is om een abonnement voor de streamingdienst af te sluiten via de App Store. Klanten die wel al een abonnement hebben afgesloten tussen 2015 en 2018 konden gewoon doorgaan met die betaalmethode.
Daar is nu alleen een einde aan gekomen. Netflix heeft besloten om alle abonnementen die zijn afgesloten via de App Store en gebonden zijn aan die hoge commissie stop te zetten. Dat heeft het bedrijf bevestigd aan The Verge. Klanten die getroffen zijn hebben een mail gekregen van de streamingdienst met een uitleg over de beslissing.

Nieuwe wet tegen monopolies

De monopolies op de techmarkt zorgen al lange tijd voor klachten, problemen en langlopende rechtszaken - bijvoorbeeld tussen Apple en Epic Games. De Europese Commissie komt daarom nu met een nieuwe wet, genaamd de Digital Markets Act (DMA).
De wet geldt alleen voor een aantal ‘gatekeepers’, waaronder Google en Apple, wiens monopolie open gebroken wordt. Zo moet Apple voortaan toestaan dan andere aanbieders ook een eigen app store kunnen beginnen op iOS, wat bijvoorbeeld al mogelijk is op Android.