Name Explained: Waarom heeft Luigi’s Mansion 2 twee titels?

News
maandag, 24 juni 2024 om 16:00
luigis mansion 2 hdf1711626718
Als je wel eens iets hebt opgezocht over Luigi’s Mansion 2, heb je misschien gemerkt dat niet elke website of publicatie de game zo noemt. Een andere titel is nogal wijdverspreid over het internet. Maar hoe komt het eigenlijk dat er twee titels zijn voor de game?
Over bijna de hele wereld heet het tweede deel in de Luigi’s Mansion-reeks Luigi’s Mansion 2. Heel origineel is het niet, maar het is wel duidelijk. Het is de tweede game waarin Luigi op spokenjacht gaat, dus natuurlijk gooi je het cijfer twee op het doosje. Maar in Noord-Amerika heette de game Luigi’s Mansion Dark Moon.
Luigi's Mansion 2 HD - Nintendo Switch Image
Luigi's Mansion 2 HD - Nintendo Switch
EUR54.9559.95
Op voorraad
Koop op bol.
Omdat inwoners van de VS nogal prominent aanwezig zijn op het internet kan het best zijn dat je ook als Europeaan nog af en toe aan die titel denkt, omdat hij vaak voorkomt in bijvoorbeeld online guides. Voor de vorm kunnen we hem wel uitleggen: hij verwijst naar een bijzonder hemellichaam dat de spoken in de game kalm zou moeten maken, als het niet in stukjes was verdeeld. De grote vraag is alleen waarom Amerika voor een andere titel koos.

Een nieuwe naam uit angst?

Er is geen officiële verklaring voor de afwijkende titel, maar er is wel wat plausibele speculatie mogelijk. De meest waarschijnlijke verklaring is dat Nintendo of America mogelijk bang was dat een game met de titel Luigi’s Mansion 2 niet zo goed zou verkopen. De eerste game in de reeks was namelijk al zo’n 12 jaar oud toen de tweede game verscheen.
Er zouden dus ongetwijfeld veel spelers zijn geweest die het eerste deel niet kenden en ook niet zomaar konden bemachtigen. Het was destijds alleen uitgekomen voor de GameCube, die tegen de tijd dat Luigi’s Mansion 2 uitkwam al weer twee generaties terug was voor Nintendo. Sommige spelers zouden een game met “2” in de titel misschien links laten liggen als ze het eerste deel niet hadden gespeeld en niet makkelijk konden spelen.

Zijn andere namen een Amerikaanse traditie?

Toegegeven, er zijn genoeg games met een nummering, vaak zelfs een veel hogere nummering, die wel nieuwe fans binnen weten te halen. Maar het was de Amerikaanse tegenhangers van Japanse uitgevers lange tijd niet vreemd om een titel aan te passen aan de Amerikaanse markt. Mother 2 werd in Amerika EarthBound en buiten Nintendo om is er ook enige chaos geweest met de nummers van Final Fantasy.
Zelfs titels zonder nummers worden opvallend vaak aangepast in Amerika. De Another Code-reeks heette oorspronkelijk Trace Memory in Amerika, ondanks dat Another Code dichterbij het Japans ligt. Super Mario RPG had alleen in Amerika de subtitel “Legend of the Seven Stars”.

Luigi’s Mansion 2 HD mag gewoon de tweede zijn

Naarmate de wereld steeds meer verbonden is geraakt zijn dit soort verschillen gelukkig grotendeels verdwenen. De nummering van Final Fantasy is gestandaardiseerd. Ook de remakes van Another Code en Super Mario RPG hebben in Amerika dezelfde naam als overal elders.
En ja, ook Luigi’s Mansion 2 mag voortaan in Amerika zijn originele naam gebruiken. De HD-versie laat “Dark Moon” vallen en heet overal gewoon Luigi’s Mansion 2 HD. Door het bestaan van Luigi’s Mansion 3 is er natuurlijk ook minder reden te verhullen dat “Dark Moon” een tweede deel is, maar verschillen in titels en localisaties worden sowieso steeds zeldzamer.

Populair Nieuws