Kun je binnenkort je Xbox hardware zelf repareren?

News
dinsdag, 12 oktober 2021 om 9:00
xbox met controllerf1632480503
Het is niet altijd makkelijk om een apparaat gerepareerd te krijgen. De garantie vervalt natuurlijk en daarbij maken bedrijven het soms onmogelijk om producten zelf te repareren. Bedrijven worden dan ook steeds vaker opgeroepen om met dat laatste te stoppen. Grist meldt dat Microsoft nu gehoor lijkt te geven aan deze oproep en onderzoekt of er mogelijkheden zijn om het repareren van hardware, waaronder Xbox consoles, toegankelijker te maken.
Microsoft heeft aan investeerder As You Sow beloofd onderzoek te doen naar de mogelijkheden om ervoor te zorgen dat je zelf apparaten zoals de Xbox kan repareren. As You Sow had het bedrijf verzocht om de voordelen van een 'right to repair' te onderzoeken. Microsoft is de eerste tech gigant aan zo'n oproep gehoor geeft.
Hoewel het niet verboden is om apparaten zelf te repareren wordt dit door bedrijven ontmoedigd en soms zelfs nagenoeg onmogelijk gemaakt. Zo vervalt bijvoorbeeld de garantie wanneer je een apparaat zelf aanpast en zijn de losse onderdelen niet beschikbaar. Hierdoor ben je genoodzaakt om als een apparaat kapot is direct een nieuwe aan te schaffen of gebruik te maken van door de fabrikant goedgekeurde reparatieservices.

Wat is de 'Right to Repair' beweging?

De 'Right to Repair' beweging is ontstaan om ervoor te zorgen dat mensen wel zelf producten kunnen gaan repareren. Hoe bedrijven momenteel omgaan met apparaten zorgt er namelijk voor dat er veel afval ontstaat. Apparaten gaan minder lang mee en veel goede onderdelen van een apparaat worden weggegooid, omdat er maar één onderdeel niet werkt.
Voor bedrijven is het natuurlijk veelal een geldkwestie. Bedrijven kunnen veel meer geld door middel van de verkoop van nieuwe producten dan aan de verkoop van onderdelen van oudere producten.
Dat Microsoft nu belooft toch de stap te zetten om ervoor te zorgen dat het zelf repareren makkelijker wordt is een goed teken. Het is alleen de vraag of Microsoft deze belofte nakomt en of andere bedrijven zullen volgen. In mei 2022 horen we de resultaten van Microsofts onderzoek rond deze kwestie. Bij gunstige resultaten van het onderzoek wil het bedrijf eind 2022 stappen zetten om het reparatiebeleid daaraan aan te passen.

Populair Nieuws