‘Microsoft wil geen grenzen voor Xbox games op PlayStation’

News
donderdag, 16 mei 2024 om 13:00
sea of thievesf1707923043
Onlangs verscheen een aantal Xbox games voor PlayStation 5 en Switch. Naar verluidt wil Microsoft dat doorzetten naar echt alle games. Maar over dat plan zou intern de nodige onrust bestaan.
De Xbox verkoopt naar schatting aanzienlijk minder goed dan de PlayStation 5. Schijnbaar om games toch naar een groot publiek te krijgen, worden er daarom first-party Xbox-games naar andere platforms gebracht. Sea of Thieves op PS5 zou een belangrijke test zijn voor de toekomst van Xbox-games op andere consoles en tot dusver zijn de resultaten van die test goed.
Wat Microsoft-CEO Satya Nadella betreft moet het hek dan ook van de dam wat betreft Xbox-games op andere platforms. Er zou een plan liggen met de interne naam Latitude (breedtegraad) om praktisch alles van Xbox naar PlayStation te brengen, zo schrijft Jez Corden voor Windows Central. Nadella zou ervoor zijn om geen enkele grens of “rode streep” te hanteren wat betreft welke games de overstap kunnen maken.
Dat heeft alles te maken met het vergroten van de winst van Xbox. Sea of Thieves doet het goed op PlayStation, dus logischerwijs kan er waarschijnlijk ook veel verdiend worden aan bijvoorbeeld Halo, Gears of War en Forza. Er zouden al verschillende PlayStation-versies van Xbox-games in ontwikkeling zijn.

Onrust over Xbox-games op andere consoles

Maar volgens Corden is niet iedereen enthousiast over het idee om alles naar andere platforms te brengen. Er zou de nodige discussie zijn over of het een goed idee is om deze weg in te slaan. Waar die discussie precies over gaat is niet helemaal duidelijk, maar Corden geeft verschillende redenen waarom het misschien kortzichtig is om alle Xbox-games naar andere platforms te brengen.
Op de korte termijn levert het weliswaar veel winst op, maar op lange termijn maakt Xbox zich afhankelijk van andere partijen. Als Xbox-games nooit meer exclusives zijn, is er ook geen logisch eindpunt meer om van een klant die via Game Pass is binnengehaald een vaste klant te maken. Het lijkt goed mogelijk dat dit soort zorgen ook spelen binnen Xbox.

Populair Nieuws