Xbox Series X/S lijkt nu helemaal dood en begraven

News
woensdag, 15 mei 2024 om 17:00
ps5 vs xbox series xf1594719334
Het is geen geheim dat de PlayStation 5 populairder is dan de Xbox Series X/S. Maar Sony heeft naar verluidt nu nog veel meer grond gewonnen in de consoleoorlog.
Normaal is het elke generatie een spannende strijd wie er wint tussen PlayStation en Xbox. De twee fabrikanten richten zich vaak namelijk op hetzelfde publiek, met een focus op dezelfde soort genres en hardware die vergelijkbaar is. Maar de strijd om de negende generaties consoles was eigenlijk al voorbij het moment dat het begon.
Toen beide consoles namelijk eind 2020 werden gelanceerd, was het al snel duidelijk dat de PlayStation 5 veel populairder was. Door de tekorten door het coronavirus moesten er zelfs loterijen worden georganiseerd door webshops om ze op een eerlijke wijze bij consumenten te krijgen. Vorig jaar heeft Microsoft zelfs openlijk toegegeven dat het ‘de consoleoorlog heeft verloren’.
De voorsprong van PlayStation ten opzichte van Xbox lijkt in het eerste kwartaal van 2024 nog een stuk groter te zijn geworden. Onderzoeksbureau Niko Partners claimt namelijk dat de vijf keer zoveel PS5 consoles zijn verkocht in Q1 2024 in vergelijking met de Xbox Series X/S. Dat laat director of research and insights Daniel Ahmad weten op X.

“De PlayStation 5 heeft in het laatste kwartaal 4,5 miljoen exemplaren verscheept. Volgens onze schattingen is dit bijna vijf keer meer dan de Xbox Series X/S in dezelfde periode.”

- Daniel Ahmad

Nieuwe strategie voor Xbox

Microsoft maakt geen verkoopcijfers van consoles bekend, in tegenstelling tot Sony. Wel heeft het bedrijf duidelijk gemaakt bij de presentatie van de kwartaalcijfers dat de verkoop van hardware is gedaald met 31 procent ten opzichte van vorig jaar.
Het lijkt er dan ook op dat er een andere strategie klaar ligt voor Xbox. Namelijk het ombouwen naar een third-party uitgever. Het bedrijf is daar al mee begonnen door titels als Pentiment en Sea of Thieves uit te brengen op de consoles van de concurrent. En met franchises als Call of Duty en Minecraft heeft Xbox al grote third-party franchises in huis.

Populair Nieuws