Apple lijdt grote nederlaag om betalingen in de App Store

News
woensdag, 17 januari 2024 om 11:30
apple 1839363 1920f1612952324
Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft een oordeel geveld over de zaak tussen Apple en Epic Games over betalingen in de App Store. En dat is uitgelopen op een grote nederlaag voor de techgigant.
Via de App Store maakt Apple elk jaar extreem veel omzet. Over alle aankopen wordt namelijk dertig procent commissie gepakt door het bedrijf. En dat geldt niet alleen voor apps die worden gekocht in de App Store, maar vervolgens ook op uitgaven die in een app worden gedaan, bijvoorbeeld voor credits in een game.
Een aantal jaar geleden probeerde Epic Games dat laatste te omzeilen, door V-Bucks in Fortnite aan te bieden via een andere betaalmethode. Het zorgde voor een grote rel tussen de twee bedrijven, waarbij ze elkaar voor de rechter sleepten en Fortnite direct uit de App Store werd gezet.
Epic beschuldigde Apple van monopolistisch gedrag, door een regel in te stellen dat er niet gewezen mocht worden op goedkopere betaalmethodes. Hoewel Epic in veel gevallen in het ongelijk werd gesteld, zei de rechter eerder wel dat een reclameverbod voor een goedkopere betaalmethode niet mag worden opgelegd door Apple.

Niet eens met de uitspraak

Beide partijen gingen na de uitspraak meteen in hoger beroep bij het Amerikaanse Hooggerechtshof, de hoogste instantie waar bedrijven in zo’n rechtszaak naartoe kunnen gaan. Het hof heeft het verzoek voor hoger beroep nu alleen afgewezen, waardoor de uitspraak van de eerdere rechter blijft staan. Dat meldt onder andere Politico.
Dat is een grote nederlaag voor Apple. Niet alleen Epic, maar ook alle andere appontwikkelaars kunnen gebruikers nu wijzen op andere betaalmethodes die goedkoper zijn. De dertig procent commissie van Apple hoeft daardoor namelijk niet meer worden doorgevoerd aan de eindgebruiker. Dat kan jaarlijks zorgen voor miljoenen minder omzet voor Apple.