Michael van Praag moet orde herstellen bij Ajax

News
vrijdag, 29 september 2023 om 11:30
Het grote nieuws is dat Michael van Praag terugkeert bij Ajax, zoals gemeld door De Telegraaf. Annette Morsman, Georgette Schlick en Cees van Oevelen, de overgebleven commissarissen in Amsterdam, beschouwen Van Praag en Leo van Wijk als de geschikte kandidaten om de orde bij Ajax te herstellen.
Dit drietal krijgt steun van de bestuursraad. Van Praag, erevoorzitter van Ajax, en Van Wijk, erelid, worden voorgedragen om in de raad van commissarissen de plaats in te nemen van Pier Eringa en Jan van Halst, die tijdelijk als algemeen directeur is aangesteld. Op 10 november staat de Algemene Vergadering voor Aandeelhouders gepland, waarin definitief zal worden besloten over de aanstelling van Van Praag en Van Wijk.
Zowel Van Praag als Van Wijk keren dus terug naar Ajax. Het besluit dat op 10 november wordt genomen, lijkt slechts een formaliteit te zijn, gezien het feit dat de bestuursraad 73 procent van de aandelen van de NV Ajax vertegenwoordigt. Van Praag was eerder voorzitter van Ajax tussen 1989 en 2003, een periode waarin de club onder andere de Champions League en de wereldbeker voor clubteams won.

Kritiek op de nieuwe aanstelling

Van Wijk, voormalig topman van KLM, werd in 2012 lid van de raad van commissarissen van Ajax en heeft er ook als voorzitter gefungeerd. Er is alleen al kritiek geuit op de voordracht van Van Praag. De Telegraaf schetst: "Van Praag was een fervent voorstander van de komst van Pier Eringa, die zich in een half jaar tijd ontpopte tot de slechtste voorzitter van Ajax ooit."
Bovendien waren Van Praag en Van Wijk als erevoorzitter en erelid betrokken bij de opvolging van de bestuursraad die in mei van dit jaar onder leiding van Frank Eijken vertrok. Ondanks aandringen van velen op de snelle komst van een nieuwe bestuursraad, namen de ereleden hun tijd, wat leidde tot een solistische aanpak van de ontslagen technisch directeur Sven Mislintat.

Populair Nieuws