Meta wil EU gebruikers apps laten downloaden via Facebook advertenties

News
vrijdag, 30 juni 2023 om 11:00
facebook privacy tips het jeugdportal 131681
Volgend jaar worden er nieuwe regels ingevoerd in de EU, om de monopolie van de Play Store en App Store te doorbreken. Meta wil daar op inspringen door gebruikers van Facebook apps te laten downloaden via advertenties.
Al jaren is er veel te doen rondom de wurggreep die Google en Apple houden op het distribueren van apps. Met respectievelijk de Play Store en App Store zijn zij namelijk de enige partijen die applicaties aanbieden op Android en iOS. Op Android is het technisch gezien mogelijk om via sideloading aan apps te komen, maar dat is niet zo toegankelijk voor het grote publiek.
De EU wil daar verandering in brengen met de Digital Markets Act, die in de lente van 2024 ingevoerd zal worden. De wet houdt in dat Google en Apple de deuren moeten openen op hun platform voor alternatieve manieren om apps te downloaden. Dat zou dus via andere app stores kunnen, maar ook via andere methodes.
Zo heeft Meta nu een opvallend plan klaar liggen, meldt The Verge. Het techbedrijf wil gebruikers in de EU de mogelijkheid geven om apps te downloaden via advertenties in Facebook. Het gaat initieel alleen om Android, maar indien succesvol kan het ook uitgerold worden naar iOS.

“We zijn altijd geïnteresseerd geweest in het helpen van ontwikkelaars bij het distribueren van hun apps, en nieuwe opties zouden voor meer concurrentie in deze ruimte zorgen. Ontwikkelaars verdienen meer manieren om hun apps eenvoudig bij de mensen te krijgen die ze willen hebben.”

Een gulle optie van Meta?

De monopolie van Google en Apple is voornamelijk een probleem door de commissie die de bedrijven eisen. Als gebruikers namelijk een app kopen of in-app purchases uitvoeren, dan moet dertig procent van de omzet betaald worden aan de eigenaar van de app store.
Meta vraagt in eerste instantie geen commissie van ontwikkelaars die mee willen doen aan de test. Als het succesvol blijkt en een nieuwe optie, dan is het momenteel niet bekend hoeveel commissie Meta zal vragen.

Populair Nieuws

Laatste Reacties