Meta gaat actie ondernemen tegen scammers

News
dinsdag, 21 december 2021 om 14:30
facebookf1613037002
Meta, het moederbedrijf van onder andere Facebook en Instagram, gaat achter phishing scams aan. Het bedrijf kondigt aan een rechtszaak te beginnen. Het bedrijf hoopt zo dat er veel minder slachtoffers van phishing zullen komen.
Meta gaat een grote rechtszaak beginnen tegen scammers die websites hebben opgezet om zo inloggegevens van gebruikers van social media platformen zoals Facebook te verzamelen. De websites zouden gemaakt zijn via de service van Ngrok. Met deze service werkt Meta samen waardoor de identiteit van de mensen achter die phishing websites kunnen worden achterhaald.

Wat doen de scammers?

Phishing is het verkrijgen van inlogcodes van gebruikers op social media platformen, maar die kunnen ook gebruikt worden voor andere sites, zoals een bank. Een gebruiker wordt gewezen naar een nep-website van bijvoorbeeld Facebook waarop de gebruiker moet inloggen. Als de gebruiker dit doet, dan heeft de persoon of de personen achter de website die gegevens in handen.
Dit kan dus zeker schadelijk zijn en is niet niks. Het is vooral schadelijk als een gebruiker hetzelfde mailaccount en wachtwoord voor verschillende diensten gebruikt. Het is dus goed dat Meta een rechtszaak begint tegen de mensen achter de phishing scams, maar alsnog ben je het veiligst om goed op te letten of een website wel of niet echt is.
Wat ook opvallend is, is dat Meta de scammers niet alleen maar aanklaagt op basis van de phishing praktijken, maar ook voor het onrechtmatig gebruik maken van de logo's en layout van haar platformen. Mocht Meta op beide punten gelijk krijgen, dan kan de boete of straf voor de beklaagden hoog oplopen.