Meeste EU landen zijn tegen Netflix-taks

News
maandag, 05 juni 2023 om 18:00
netflix 5432181 1920f1658221200
Het internet is steeds belangrijker in het dagelijks leven, dus onderhoud van het netwerk is van groot belang. Maar er zijn providers en netwerkbeheerders die vinden dat zij niet als enige moeten opdraaien voor de kosten van dat onderhoud. Een meerderheid van de EU landen is alleen tegen een plan om grootgebruikers als Netflix mee te laten betalen aan het onderhoud.
Telecombedrijven willen al geruime tijd dat grote techbedrijven mee gaan betalen aan het onderhoud van de infrastructuur die nodig is voor het internet. Eurocommissaris Thierry Breton is daarom enige tijd geleden met een plan gekomen om bedrijven als Netflix, die veel internetverkeer genereren, een toeslag te laten betalen aan telecombedrijven. Nederland was daar vanaf het begin fel tegen.
Er zijn namelijk meerdere manieren waarop dat plan, dat al snel bekend stond als de Netflix-taks, negatieve gevolgen kan hebben voor de consument. Nederland vreesde bijvoorbeeld dat de consument moest opdraaien voor de extra kosten die streamingdiensten gingen maken. Bovendien is het niet de bedoeling dat bepaald internetverkeer wordt voorgetrokken ten opzichte van ander verkeer en dat zou wel kunnen gebeuren wanneer er toeslagen betaald worden aan telecombedrijven.
Nu is de Netflix-taks verder besproken in de EU en zijn maar liefst 18 lidstaten tegen, meldt Reuters. Een deel daarvan wil niet dat er een taks komt en een deel vindt dat er meer onderzoek moet komen voordat er verder over het plan gesproken kan worden. Er zijn nog steeds ongeveer tien landen, waaronder Frankrijk en Italië, die voor het plan zijn, maar het lijkt nu onwaarschijnlijk dat de Netflix-taks er komt.

Onderhoud internet helemaal niet duurder

Nederland heeft overigens al eerder onderzoek laten doen naar de bewering dat het nodig is dat techreuzen bijdragen aan het onderhoud van het internet. Daaruit bleek dat telecombedrijven helemaal geen hogere kosten maken door het grote dataverkeer van deze bedrijven. Er is juist steeds meer mogelijk voor dezelfde prijs.

Populair Nieuws