Meerderheid cryptobezitters loopt een groot risico

News
dinsdag, 24 januari 2023 om 13:30
crypto pexelsf1645090725
De laatste jaren hebben veel Nederlanders geïnvesteerd in cryptovaluta. Nu blijkt alleen uit grootschalig onderzoek dat een ruime meerderheid van de cryptobezitters een groot risico loopt.
Door de explosieve groei van sommige cryptovaluta - met in het bijzonder Bitcoin - hebben veel mensen zich ingekocht in de één of meerdere munten. Die groei is natuurlijk zeer aantrekkelijk en er zijn geen grote instanties zoals banken die er met jouw winst vandoor gaan. Door het gebrek aan regulatie moet je alleen wel voorzichtig te werk gaan met cryptovaluta.
Uit een onderzoek van Cryptovaluta Monitor, die ruim 4000 Nederlanders heeft gevraagd naar hun werkwijze omtrent cryptovaluta, blijkt alleen dat een ruime meerderheid van de cryptobezitters juist een groot risico loopt. Maar liefst 66 procent van de ondervraagden heeft namelijk geen back-up voor zijn of haar wallet.
Dat betekent als zij de toegang verliezen tot hun wallet, doordat de aanbieder ineens verdwijnt of simpelweg een vergeten wachtwoord, dan zijn ze alles kwijt. Er is immers geen instantie die je kan helpen om weer toegang te krijgen tot je wallet.

Weinig toegang tot cryptovaluta

Een gebrek aan een back-up is niet de enige manier waarop cryptobezitters in Nederland veel risico lopen. Zo blijkt uit het onderzoek dat meer dan de helft van de spaarders de enige zijn met toegang tot de cryptomunten. In het geval van bijvoorbeeld het overlijden van de bezitter, zijn de munten voor altijd verloren.
Ook wordt er door 60 procent van de ondervraagden gebruikgemaakt van slechts één wallet. Met name bij 50-plussers (79 procent) wordt er vertrouwd op slechts één plek om cryptovaluta te sparen. De categorie 18 tot 34 jaar is wel een stuk voorzichtiger, daarbij maakt de helft gebruik van meerdere wallets.