Mede-regisseur The Last of Us ontbreekt in de credits van HBO-serie

News
zaterdag, 21 januari 2023 om 11:00
the last of us bella ramsey pedro pascalf1673953542
Bruce Straley, mede-regisseur van The Last of Us, staat niet in de credits voor de HBO-serie die sinds 16 januari op streamingdienst HBO Max te zien is. Straley is samen met Neil Druckmann verantwoordelijk voor de regie van de game uit 2013 waar de serie op gebaseerd is en de uitbreiding Left Behind die een jaar later verscheen. Toch wordt de regisseur niet genoemd voor zijn contributies in het maken van The Last of Us.
In plaats daarvan geeft de HBO-serie de credits aan Neil Druckmann en Craig Mazin, het duo dat samen als showrunner fungeert voor de HBO-serie. Het tweetal krijgt ook credits voor het schrijven van het verhaal. Het tweetal heeft ook de adaptatie voor de televisieserie gepend, maar dit is wel gebaseerd op het werk dat mede door Straley verricht is voor de game van tien jaar geleden.
In een groot artikel in de Los Angeles Times reageert Straley op het ontbreken van zijn naam in het maken van The Last of Us. De mede-regisseur stelt dat het wellicht tijd wordt om vakbonden op te richten voor de game-industrie. Op die manier zouden de belangen van makers beter behartigd worden voor de geleverde bijdrages.
Straley: "Het is een argument voor vakbonden dat iemand die betrokken was bij het maken van de wereld en de personages geen credits krijgt voor het werk dat ze verricht hebben. Misschien hebben we vakbonden nodig in de game-industrie om de makers te beschermen."

Mede-regisseur The Last of Us al even weg bij Naughty Dog

Straley zelf verliet Naughty Dog in 2017. De regisseur werkte 18 jaar voor de geroemde studio van PlayStation. De relatie tussen hem, de studio en Sony, het moederbedrijf van PlayStation, zou nu vrij gespannen zijn. Vorig jaar onthulde Straley dat hij een gloednieuwe studio begonnen is, Wildflower Interactive, waarmee hij een nieuwe game ontwikkeld. Details over het project zijn alleen nog zeer schaars.