Max Verstappen voelt zich verloren in het 'circus' van de Formule 1

News
vrijdag, 05 januari 2024 om 10:00
max verstappen gp verenigde staten 2023 blikf1698318404
De laatste jaren is Max Verstappen erg kritisch geweest op veranderingen in de Formule 1. Volgens de drievoudig wereldkampioen is het net een circus en voelt hij zich verloren.
Sinds Liberty Media de rechten voor de Formule 1 heeft overgenomen, heeft het bedrijf er alles aan gedaan om de sport zo populair mogelijk te maken. Zo is de sport nu veel meer actief op YouTube en social media en is er een samenwerking aangegaan met Netflix voor Drive to Survive.
Dat heeft voor veel succes gezorgd, maar niet alle veranderingen kunnen op goedkeuring rekenen. Meerdere coureurs zijn namelijk niet blij met de toevoeging van sprintraces en het aanpassen van raceweekend, met Max Verstappen voorop. De Nederlander is erg uitgesproken over de veranderingen die worden doorgevoerd en hij wil de sport zo ‘puur’ mogelijk houden.
In een interview met Auto, Motor und Sport laat Verstappen weten dat sprintraces anders aangepakt moeten worden als Liberty Media ze wil houden. Maar het is een lastig vraagstuk, met niet een duidelijke oplossing. Zo denkt de wereldkampioen niet dat een ‘single-lap’ de oplossing zou zijn voor een sprintkwalificatie.

“Dat zou erg riskant zijn. Ik vind het huidige format met medium-medium-soft al niks. Je weet nu al niet wat je moet doen. Eén snelle ronde? Of snel, langzaam, snel? Waarom hebben we al die rare dingen nodig? Zelfs ik vraag me af wat de regels nu zijn. Ik voel me verloren. Het lijkt wel een circus.”

Vast aan de afstelling

Eén van de zaken die Verstappen graag veranderd ziet worden, is hoe parc fermé is geregeld tijdens sprintweekenden. Parc fermé betekent dat er niks meer aan de auto mag worden veranderd, dus ook niet de afstelling, nadat het is ingegaan. Dat is tijdens sprintweekenden al het geval na de eerste vrije training, in plaats van de derde vrije training.
Volgens Verstappen kan het hele weekend verpest worden voor een team als er net een foutje wordt gemaakt tijdens de eerste training. Red Bull Racing had dat probleem zelf in Brazilië in 2022. Maar zelfs met een goed sprintweekend is Verstappen ‘niet helemaal tevreden’.