Max Verstappen krijgt online veel haat blijkt uit onderzoek

News
donderdag, 24 november 2022 om 9:00
max verstappen gp belgie 2022f1662032577
Het is geen geheim dat het op social media er vaak giftig aan toe gaat. Nu is er ook bewijs, want uit onderzoek blijkt dat Max Verstappen online enorm veel haat over zich heen krijgt.
De laatste jaren gaat het er hard aan toe op social media en op de tribunes. Helemaal sinds de verhitte strijd tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton in 2021, toen de Nederlander er in de laatste ronde van de laatste race er met de titel vandoor ging. Onder zo’n beetje elke tweet gerelateerd aan Formule 1 wordt er een scheldwedstrijd gehouden tussen fans.
Ook uit onderzoek blijkt nu dat het er online erg giftig aan toe gaat rondom de sport. Areto Labs en The Female Drive hebben bijna 300.000 online berichten geanalyseerd en de toon bekeken. Van die honderdduizenden berichten was ongeveer negen procent haatdragend. Daaronder zaten ook berichten een bedreiging waren.
De coureur die de meest haat over zich heen krijgt op social media en andere online platforms is Max Verstappen. Maar liefst 20 procent van de berichten over de regerend wereldkampioen waren toxic. Daarnaast was Red Bull Racing het F1-team dat de meeste haat ontvangt.

Wat wordt er gedaan tegen online haatberichten?

De haat en dreigende berichten aan het adres van coureurs en personeel gaat niet ongemerkt bij de teams. Het afgelopen seizoen zijn er al meerdere statements naar buiten komen om de fans op te roepen zich beter te gedragen. Dat gebeurde ook nog recent, na het conflict tussen Verstappen en teamgenoot Sergio Perez in Brazilië.
Ook in het echte leven hebben sommige fans moeite om zich te gedragen. Zo werd er tijdens verschillende Grands Prix dit jaar merchandise van bepaalde coureurs verbrand en fans aangerand of bedreigd. Verstappen heeft zich dit jaar al uitgesproken tegen ‘fans’ die zich hebben misdragen.