Verstappen hoeft dit F1 seizoen niet meer te winnen

News
woensdag, 03 augustus 2022 om 9:46
si202203270590 newsf1648716828
De puntenverdeling in de Formule 1 ziet er aan het begin van de zomerstop rooskleurig uit voor Verstappen">Max Verstappen. De regerend kampioen staat maar liefst 80 punten voor op Charles Leclerc, de nummer twee van het klassement. De voorsprong is zelfs zo groot, dat Verstappen na de zomer geen enkele Grand Prix meer hoeft te winnen om zijn titel te verdedigen.
Waar de titelstrijd tussen Lewis Hamilton en Max Verstappen vorig jaar aardig spannend was, lijkt de wereldtitel van Verstappen in 2022 al bijna in kannen en kruiken te zitten. De Nederland heeft op een paar Grands Prix na bijna het hele seizoen een podiumplek gehad en is bovendien vaak eerste geëindigd. Dat zorgt voor een behoorlijke voorsprong.
Sterker nog, de voorsprong is zo groot dat Verstappen kampioen kan worden zonder in de rest van het seizoen nog eerste te worden. Racingnews365 berekent dat als Leclerc elke GP na de zomerstop wint, terwijl Verstappen steeds tweede wordt, Verstappen nog steeds wereldkampioen zou worden met een verschil van zeven punten. Een heel realistische situatie is dat niet, maar het geeft aan hoe groot de voorsprong van Verstappen inmiddels is.
Het wordt zelfs nog gekker, want als Verstappen wel Grands Prix blijft winnen, wat niet onwaarschijnlijk is, kan hij zelfs ruim voor de GP van Abu Dhabi op punten het seizoen gewonnen hebben. Afhankelijk van hoe Leclerc finisht, of niet finisht, kan dat al gebeuren bij race vier of vijf na de zomerstop.

Is Max Verstappen al praktisch kampioen?

Uiteraard is al het bovenstaande vooral een rekenvoorbeeld. Een situatie waarin Leclerc en Verstappen in alle overgebleven races respectievelijk eerste en tweede worden is vrijwel onmogelijk. Ook hebben beide heren nog concurrentie van andere coureurs: Sergio Pérez staat bijvoorbeeld vlak achter Leclerc met maar vijf punten verschil.