‘Deze Mac krijgt voorlopig geen upgrade’

News
maandag, 06 februari 2023 om 16:30
Veel Apple-apparaten zijn vaste prik. Sommige krijgen jaarlijks nieuwe modellen, terwijl bijvoorbeeld Macs wat langer moeten wachten. Vorig jaar kwam Apple alleen met de nooit eerder vertoonde Mac Studio. Het lijkt er alleen op dat die niet al te snel een upgrade krijgt.
De Mac Studio was dankzij de M1 Ultra één van de krachtigste Mac-computers die je vorig jaar kon kopen. Inmiddels zijn er Macs met M2-chips aan het verschijnen, maar dat wil niet zeggen dat er een upgrade van de Mac Studio voor de deur staat, zo meent Mark Gurman van Bloomberg. Dat heeft alles te maken met de Mac Pro.
De Mac Pro die als het goed is dit jaar uitkomt, wordt namelijk voorzien van een M2 Ultra. Een Mac Studio met dezelfde chipset zou dus in veel opzichten hetzelfde presteren als de Mac Pro. Dat is dubbelop, dus de kans is aanwezig dat de Mac Studio voorlopig geen upgrade krijgt.

Komt er nooit meer een Mac Studio?

Gurman wijst er ook op dat het mogelijk is dat de Mac Studio nooit een upgrade krijgt. De computer vulde vorig jaar een gat in de line-up als zeer krachtige professionele computer met een Apple Silicon-chip, terwijl de Mac Pro nog Intel-chips gebruikte. Nu de Mac Pro ook overgaat op Apple Silicon kan het zijn dat Apple geen reden meer ziet om de qua functies en doelgroep vergelijkbare Mac Studio nog te maken.
Het is eerder gebeurd dat een Mac maar één keer isw verschenen. De iMac Pro van 2017 leek bijvoorbeeld vooral bedoeld om twee versies van de Mac Pro te overbruggen. Er is later nooit meer een computer met de naam iMac Pro uitgebracht en tenzij er groter onderscheid komt tussen een Mac Studio en een Mac Pro, kan dat ook zomaar gebeuren met de Mac Studio.