LEGO auto’s slurpen misschien geen benzine of diesel, maar dat betekent niet dat ze helemaal milieuvriendelijk zijn. LEGO zet nu een stap om dat wat te verbeteren. Voor banden wordt voortaan meer gerecycled materiaal gemaakt.
Een enigszins verrassend detail over LEGO, is dat het bedrijf de grootste producent van banden ter wereld is. Het maken van die banden is alleen niet per se een duurzaam proces. Daarom gaat LEGO vanaf nu meer gerecycled materiaal gebruiken in banden (via Brick Fanatics).
Zeven soorten LEGO-banden worden vanaf nu met minstens 30 procent gerecycled materiaal gemaakt. Dat gerecycled materiaal is afkomstig van bijvoorbeeld oude touwen en netten van schepen. Ook wordt er gerecyclede motorolie gebruikt.
Op deze manier moeten ingrediënten gemaakt van nieuw gewonnen fossiele brandstoffen een stuk minder gebruikt worden. De vernieuwde banden worden al in een aantal sets gebruikt en in de loop van dit jaar moet een volledige transitie naar duurzamere banden in gang gezet worden.
Tegen het einde van het jaar moeten zo’n 120 sets gebruik maken van de duurzamere banden. Bovendien wil LEGO ook nog meer soorten banden gaan maken met dezelfde gerecyclede materialen. Overigens is er volgens LEGO geen merkbaar verschil tussen de oude en nieuwe banden.
Niet alle pogingen om LEGO duurzamer te maken lopen even soepel. In 2023 werden plannen om steentjes te maken van gerecyclede plastic flessen bijvoorbeeld geschrapt: het gebruik van dit materiaal bleek helemaal niets uit te maken voor de CO2-uitstoot van het bedrijf. Desondanks zijn er nog andere initiatieven gaande om LEGO duurzamer te maken.
Zo zijn plastic verpakkingen langzaam maar zeker aan het verdwijnen en zijn er wel degelijk steentjes die duurzamer gemaakt worden. Veel flexibele elementen zijn bijvoorbeeld van een biologisch plastic gemaakt waarvoor geen olie nodig is. Transparante steentjes kunnen wel gedeeltelijk van gerecycled plastic gemaakt worden.