Legendarisch F1-circuit dreigt nu echt van kalender te verdwijnen

News
woensdag, 31 januari 2024 om 12:30
spa francorchamps eau rougef1688467285
Spa-Francorchamps staat bij veel fans en coureurs hoog bovenaan hun lijst van favoriete banen. Maar het legendarische circuit dreigt van de kalender te verdwijnen door stijgende kosten.
Er zijn weinig Formule 1-circuits die dezelfde naamsbekendheid en populariteit hebben als Spa-Francorchamps. Het Belgische circuit staat al sinds 1979 op de kalender en heeft een aantal legendarische secties, zoals de razendsnelle bochten Eau Rouge en Raidillon, gevolgd door de kaarsrechte Kemmel Straight.
De GP van België verkeert alleen al langere tijd in financieel zwaar weer. Door de komst van circuits in het Midden-Oosten die gefinancieerd worden door steenrijke sjeiks, kan eigenaar Liberty Media een stuk meer geld vragen van circuits om een Grand Prix te organiseren. En het wordt steeds moeilijk voor Spa-Francorchamps om die kosten te betalen.
Tegenover de krant La Libre laat de Waalse Minister van Economische Zaken weten dat er al jaren miljoenen euro’s verlies wordt gedraaid. Alleen met overheidssteun wordt de Grand Prix overeind gehouden. In 2021 was het tekort 7,3 miljoen euro, gevolgd door 5,6 miljoen in 2022 en 3,2 miljoen in 2023.

Volgende klap voor Spa-Francorchamps

Het lijkt er dus op dat het verlies steeds minder wordt, maar volgens de minister komt dat alleen doordat de prijzen van tickets enorm zijn verhoogd. Daar zit op een gegeven moment een grens op, als de organisatie wil dat er nog fans komen opdagen.
En dan gaan de kosten ook nog eens omhoog voor Spa-Francorchamps. Dit jaar is de fee voor het organiseren 25 miljoen euro en dat gaat in 2025 omhoog naar 28 miljoen euro. Liberty Media heeft ook nog eens laten weten dat die kosten vanaf 2026 nog veel verder omhoog gaan. Het lijkt vanaf dan niet meer te betalen voor Spa-Francorchamps, zelfs met steun van de overheid.