F1 krijgt een gloednieuw hybride circuit erbij op de kalender

News
dinsdag, 23 januari 2024 om 12:30
max verstappen vt1 gp spanje 2023f1685713992
Er gingen al langer geruchten, maar nu is het echt officieel aangekondigd: Madrid krijgt een plekje op de F1-kalender. Dat gaat alleen wel ten koste van een ander Spaans circuit.
De GP van Spanje wordt al sinds 1951 georganiseerd als Formule 1-race, met verschillende locaties door de jaren heen. Sinds 1991 is de Grand Prix verhuisd naar het Circuit de Barcelona-Catalunya en is het al die jaren gebleven. Ondanks dat het circuit niet heel populair is onder de fans, is het wel een iconische locatie geworden door hoe lang de Grand Prix er al georganiseerd wordt.
Toch zal er nog maar twee keer een Grand Prix worden gehouden. Vanaf 2026 zal er namelijk een andere stad de gastheer zijn voor de GP van Spanje, Madrid om precies te zijn. Dat heeft de Formule 1 officieel aangekondigd vandaag.
Volgens Stefano Domenicali, de CEO van de Formule 1, wordt het een ‘spannend nieuw hoofdstuk’ voor F1 in Spanje. Hij wil de organisatoren en Madrid bedanken voor het voorstel.

“Het belichaamt echt de visie van Formule 1 om een meerdaags spektakel van sport en entertainment te creëren dat maximale waarde biedt voor fans en innovatie en duurzaamheid omarmt.”

Mix van twee soorten circuits

Het nieuwe circuit in Madrid wordt een combinatie van een stratencircuit en een traditioneel racecircuit. De baan krijgt 20 bochten, 5,47 kilometer lang en zal deels rondom het IFEMA Exhibition Centre lopen, om vervolgens op een nog ongebouwde baan te komen.
Het circuit moet ruimte bieden voor 110.000 fans per dag en volgens het plan moet 90 procent van de fans naar de locatie kunnen komen met het openbaar vervoer. Het circuit is namelijk vijf minuten gelegen vanaf het Madrid-Barajas Adolfo Suarez vliegveld en is bereikbaar per metro en trein.
Madrid heeft meteen een lange deal gesloten met de Formule 1. De samenwerking duurt namelijk tot minimaal 2035.

Populair Nieuws