Kijktip op HBO Max: Navalny

News
vrijdag, 27 mei 2022 om 12:00
screenshot 2022 05 27 104116f1656439574
Op streamingdienst HBO Max is nu een nieuwe documentaire te zien, die zeker het kijken waard is. De documentaire Navalny gaat namelijk over de politieke tegenstander van Poetin en de moordaanslag op zijn leven.
Vladimir Poetin zal momenteel het meeste hoofdpijn hebben van de invasie van Oekraïne, die niet zo soepel verloopt als hij had verwacht. Degenen die daarvoor voor verreweg de meeste hoofdpijn bij de Russische president zorgde, is Alexei Navalny.
Navalny is niet belangrijkste politieke tegenstander van Poetin en de oppositie-leider is ook niet bang om zich uit te spreken over de machtigste man van Rusland. Navalny zit momenteel in de gevangenis, nadat hij de voorwaarden voor zijn vrijlating in 2014 - voor het naar verluidt wegsluizen van geld - had geschonden.

Moordaanslag op Navalny

Voor zijn arrestatie probeerde Poetin alleen permanent van zijn politieke tegenstander af te komen. In 2020 werd Navalny namelijk aan boord van een ernstig ziek en werd met spoed naar een ziekenhuis in Duitsland gebracht, waar duidelijk werd dat hij was vergiftigd met het zenuwgif Novichok.
Poetin heeft al die tijd ontkend dat hij of Russische instanties er iets mee te maken hebben gehad. In de nieuwe documentaire Navalny op HBO Max blijkt alleen het tegenovergestelde het geval te zijn. In de film wordt gefocust op de aanloop naar de aanslag en wat erna allemaal is gebeurd, tot aan de terugkeer van Navalny naar Rusland en zijn arrestatie. Een documentaire die zeker het kijken waard is.