Japanse YouTuber krijgt voorwaardelijke gevangenisstraf voor een playthrough

News
vrijdag, 08 september 2023 om 9:30
steins gate my darlings embracef1694158065
De carrière van Japanse YouTubers is door een uitspraak van de rechter flink in gevaar gekomen. Een YouTuber is nu namelijk veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf en een boete voor het uploaden van een playthrough.
De manier waarop veel YouTubers in het begin groot zijn geworden, is door het uploaden van playthroughs van games. Denk bijvoorbeeld aan content creators als PewDiePie, Markiplier en Jacksepticeye.
Dat carrièrepad is nu alleen niet zo aantrekkelijk meer in Japan. Een rechter heeft de 53-jarige YouTuber Shinodu Yoshida schuldig bevonden aan het overtreden van de Copyright Act door het uploaden van verschillende gameplay video’s tussen september 2019 en mei 2022. Dat meldt de Japanse publicatie Asahi.
Het gaat in de video’s niet om gelekte gameplay, maar om beelden van een game die Yoshida zelf heeft gekocht, de visual novel Steins;Gate: My Darling’s Embrace. Aangezien het een visual novel is, verschilt de ervaring niet veel tussen het spelen van de game en kijken naar gameplay.
Volgens de aanklager heeft uitgever Spike Chunsoft verkopen gemist, doordat potentiële kopers simpelweg naar de beelden van de game konden kijken op YouTube, inclusief het einde dat door Yoshida is geüpload. De aanklager ging zelf zo ver door de acties van Yoshida ‘een kwaadaardige daad die de inspanning van het creëren van content vertrapt’ te noemen.

Flinke straf voor de YouTuber

De verdediging stelt dat de acties van Yoshida helemaal niet kwaadaardig zijn en heeft de rechter gevraagd om een voorwaardelijke straf. Daar is de rechter in meegegaan. Yoshida krijgt een boete van 1 miljoen yen (omgerekend ongeveer 6334 euro) en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar.
De straf betekent dat Yoshida niet naar de gevangenis hoeft, tenzij hij een andere overtreding begaat in de komende vijf jaar.