Activision Blizzard sleept muziekcriticus voor de rechter

News
donderdag, 27 juli 2023 om 13:00
activision blizzard rechtszaakf1675693351
Activision Blizzard is naar de rechter gestapt met een aanklacht tegen muziekcriticus Anthony Fantano. Het gaat niet om een review, maar om een populaire audioclip op TikTok.
Anthony Fantano maakt reviews van muziek op onder andere YouTube, Instagram en TikTok. In 2021 explodeerde een video van Fantano, met daarin een fragment waarin de criticus “It’s enough slices!” schreeuwt. Het fragment is enorm populair geworden en een veelgebruikte meme op TikTok.
De soundbite is zo populair dat Activision Blizzard het gebruikte voor een promotie van Crash Bandicoot. De uitgever kreeg alleen al snel een brief van Fantano dat hij geld wilde zien voor het gebruik van het fragment. Nu sleept Activision Blizzard alleen de muziekcriticus voor de rechter, omdat Fantano misbruik zou maken van de copyrightwet. Dat meldt Billboard.
De muziekcriticus heeft volgens Activision Blizzard het fragment beschikbaar gemaakt via de audio library van TikTok en zelfs ‘Commercial Sounds’ hebben aangevinkt, zodat de clip gebruikt kan worden voor promotionele video’s. Gebruikers kunnen de muziek en geluidsfragmenten in die bibliotheek vrij gebruiken. Fantano zou volgens de uitgever bewust het consent voor het fragment hebben gelimiteerd, nadat hij zag dat hij er een slaatje uit kan slaan.

“Dit geschil is een schoolvoorbeeld van hoe intellectueel eigendomsrecht kan worden misbruikt door individuen om oneerlijke contante betalingen te verkrijgen. De wet staat dergelijke openlijke spelletjes niet toe en de rechtbank zou deze niet moeten toestaan.”

Activision Blizzard niet het enige doelwit?

Volgens de aanklacht probeert Fantano met de actie zich doelbewust te richten op grote partijen. Na de brief heeft Activision Blizzard direct de promotieclip van Crash Bandicoot weggehaald, maar wilde Fantano nog steeds ‘een bedrag van zes cijfers’ zien.
Activision Blizzard claimt dat andere bedrijven ‘een soortgelijk bedrag’ hebben betaald om de kosten voor een juridische zaak te vermijden. Om welke andere bedrijven het gaat is niet bekend.

Populair Nieuws