Instagram en Facebook feeds straks volledig chronologisch

News
dinsdag, 22 augustus 2023 om 14:30
instagramf1667226124
Vorig jaar was het eindelijk zover: Instagram bracht de chronologische feed terug. Er zat wel een addertje onder het gras, want de chronologische feed moet je elke keer zelf openen via een menu. Nu gaat Meta in Europa nog een stapje verder door Europese gebruikers van Instagram en Facebook de mogelijkheid te geven tot een volledig chronologische feed.
Meta-topman Nick Clegg legt in een blogpost uit dat je op Instagram en Facebook straks alleen nog berichten, Stories en Reels ziet van mensen die je volgt, op chronologische volgorde. De content die je ziet en de volgorde daarvan wordt dan dus niet meer bepaald door de algoritmes van Meta. ‘’Op Facebook en Instagram hebben gebruikers bijvoorbeeld de mogelijkheid om alleen Stories en Reels te bekijken van mensen die ze volgen, gerangschikt in chronologische volgorde, van nieuw naar oud,’’ aldus Clegg.
Naast je feed wordt de verandering ook doorgevoerd in de zoekfunctie op de platforms. De zoekfunctie levert dan alleen resultaten op basis van de woorden waarop je zoekt. Eerdere activiteiten en interesses spelen geen rol meer.

Ook TikTok wordt chronologischer

Meta voert deze verandering in wegens de strengere EU-wetgeving Digital Services Act (DSA). Deze wet verplicht grote online-platforms om gebruikers de optie te bieden om zich af te melden voor gepersonaliseerde aanbevelingen. Ook TikTok kondigde daarom onlangs al aan gebruikers binnenkort deze keuze te geven. Je Following- en Friends-feeds worden dan op chronologische volgorde getoond, terwijl je For You-feed alleen nog content laat zien die in jouw regio populair is.