Huawei verkocht meer smartphones dan Samsung en Apple

  Volgens een rapport van marktanalist Canalys heeft Huawei in het tweede kwartaal van dit jaar voor het eerst meer smartphones verscheept dan Samsung en Apple. De Chinese mobieltjesfabrikant is daarmee voor het eerst marktleider.

  Na jaren van dominantie door afwisselend Apple en Samsung is het Huawei gelukt om in het tweede kwartaal van dit jaar beide smartphone giganten achter zich te laten. De Chineese mobieltjes fabrikant verscheepte volgens marktanalyst Canalys maar liefst 55,8 miljoen telefoons.

  Samsung volgt op korte afstand met 53,7 miljoen telefoons. Dit is een bijzonder resultaat, aangezien Huawei in de Verenigde Staten nog steeds te maken heeft met overheidsbeperkingen, waardoor de verkopen buiten China sterk beperkt zijn. Zo mogen de nieuwere toestellen, waaronder het nieuwe vlaggeschip de P40, geen gebruik maken van de Google Store.

  Als gevolg van deze beperkingen is de totale afzet van Huawei dan ook met zo'n 5 procent gedaald ten opzichte van vorig jaar. Concurrent Samsung zag zijn omzet nog verder dalen: met maar liefst 30 procent. Buiten China is de afzet daling sterker: zo'n 27 procent.

  Huawei verkoopt veel telefoons: China sterke economie na Corona

  Huawei profiteert sterk van de verkoopgroei in eigen land. De coronacrisis heeft daar veel mee te maken. China had als eerste land last van de uitbraak van deze wereldwijde pandemie, maar heeft zich ook als eerste hersteld.

  Fabrieken zijn weer open en het land past strenge maatregelen toe om nieuwe uitbraken te voorkomen. Dit heeft direct gevolg gehad op de afzet van Huawei: hun afzet in het thuisland steeg met maar liefst 8 procent.

  Het zal voor Huawei steeds lastiger worden om deze positie vast te houden. De restricties in het westen duren voort en zullen het bedrijf steeds meer gaan treffen, is de verwachting. Bovendien zal de afzetmarkt in de gebieden buiten China naar verwachting ook weer aan gaan trekken, waarbij de voorsprong die China nu genomen heeft weer ingehaald zal worden.

  x

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.