Huawei P40 Pro Review - Meer camera dan telefoon

Review
zaterdag, 02 mei 2020 om 9:00
huawei p40 pro overzichtf1587214675
Onlangs bracht Huawei twee nieuwe toptoestellen uit, de P40 en P40 Pro. Wij kregen de mogelijkheid de P40 Pro aan de tand te voelen. Bij de lancering werd vooral veel aandacht besteed aan de vooruitstrevende camera. Maar kan dit het gebrek aan Google Services teniet doen? Lees hier onze bevindingen met het toestel.

Niet zonder problemen

Met de regelmaat van de klok levert Huawei nieuwe telefoons in de Px0 serie. In 2017 bracht het bedrijf de P10, in 2018 de P20 en in 2019 de P30. Elke generatie werd in drie varianten uitgebracht, een Lite versie, een reguliere en een Plus variant. Ook dit jaar trekt Huawei deze lijn door en komt met de nieuwe P40 lijn. Dit jaar komt er niet alleen een basis-, Lite en Pro variant, later in het jaar volgt nog de P40 Pro+. Een vierde type dus.
Toch is er dit jaar wel iets veranderd. Huawei is een Chinees bedrijf en levert naast toestellen ook apparatuur voor onder anderen 5G en het telefoonnetwerk. In Amerika ligt Huawei onder een vergrootglas vanwege vermoedens van spionage voor de Chinese regering. Of deze beweringen waar zijn, laten we hier even in het midden. Het gevolg is wel duidelijk: de Amerikaanse regering heeft alle Amerikaanse bedrijven verboden samen te werken met Huawei. De gevolgen zijn, net als vorig jaar met de P30 lijn, groot.
Niet alleen heeft Huawei hierdoor geen toegang meer tot alle apps van Google, ook de Google Mobile Services mogen niet meer gebruikt worden door Huawei. En dat doet pijn. Daarover meer, later in deze review. Toch heeft Huawei het aangedurfd de nieuwe P40 productlijn te lanceren. Natuurlijk niet met de focus op de apps, maar met een sterke focus op de camera. Maar eerst, wat voor toestel is die P40 Pro nu eigenlijk?

Specificaties om U tegen te zeggen

De nieuwe P40 en P40 Pro komen geleverd met flinke hardware. Hieronder zetten we de belangrijkste daarvan op een rijtje:

Eerste indruk

Haal je de P40 Pro voor het eerst uit de verpakking, dan vallen meteen een aantal dingen op. Zo heeft het toestel geen bezel meer, een trend die we al langer zien. Het glas van het toestel loopt rond weg, waardoor het beeld toestel-vullend is en zelf 'om het hoekje' gaat. Dat levert mooi beeld op, maar is natuurlijk ook breuk-gevoeliger. Daar heeft Huawei iets op bedacht. In de hoeken loopt de metalen onderkant wat hoger naar boven. Hierdoor is op de meest kwetsbare plekken het toestel toch wat robuuster.
Voor het beeld maakt dit niet uit, het scherm loopt zover niet door. Een goede keuze wat ons betreft. Aan de achterkant zien we een metalen, gladde reflecterende cover die we kennen van eerdere modellen. Dat ziet er prachtig uit, maar geeft wel wat minder grip. Pak je het toestel vast, dan heb je het gevoel dat hij elk moment tussen je vingers weg kan glippen. Verder voelt het toestel prima aan. De race naar steeds grotere toestellen is gelukkig tot staan gebracht, de P40 ligt prima in de hand.
Wat natuurlijk verder opvalt aan de achterkant is het pronkstuk van het toestel: het Leica foto-eiland. De P40 Pro heeft maar liefst vier camera's aan de achterkant, wat samen met de flits zorgt voor een best wel omvangrijk blok. Dit blok steekt uit aan de achterkant van het toestel en is bovendien niet symmetrisch geplaatst. Dat levert een onverwacht nadeel op: als het toestel plat op tafel ligt, ligt het toestel niet stabiel. Gevolg is dat het ding begint te wiebelen zodra je hem probeert te bedienen, laat staan dat je lekker een appje kan sturen. Overigens is dat prima op te lossen door het toestel van een hoesje te voorzien. Dat is voor elk toestel aan te raden, maar hier dus zeker.
huawei p40 pro hoek notchf1587214763

Mega accu die ook nog eens snel oplaadt

Het beeld zelf is prachtig. Je kan zien dat de evolutie in smartphone-land ook hier zijn eindpunt wel bereikt heeft. Het beeldvullend OLED-scherm met een resolutie van 2680 x 1200 laat de kleuren van het scherm spatten. De kleine uitsparing voor de selfie-camera is daarbij nauwelijks storend, hoewel sommigen die liever kwijt dan rijk zijn. Door het beeldvullende scherm heeft het toestel geen fysieke knoppen meer aan de voorkant en dat is wel even wennen voor wie van een paar generaties terug komt. In plaats van de fysieke knoppen swipe je van de verschillende zijkanten, boven en onderkant. Zodra je daaraan gewend bent werkt het prima.
Leuk is dat de P40 een 'always on' functie heeft. Ook als hij uit staat kan je de datum en tijd laten tonen, vergezeld van een leuk klein plaatje. Dit moet je wel zelf aanzetten, maar voor de accuduur hoef je het niet te laten: tijdens onze testperiode hebben we geen noemenswaardige kortere prestaties van het toestel kunnen ontdekken. De accu verdient een aparte vermelding. Met 4200 mAh voor de Pro en 3800 mAh voor de reguliere P40 is die fors te noemen. Bij gemiddeld gebruik zal je dan ook het toestel zeker een paar dagen kunnen gebruiken voor hij opnieuw opgeladen moet worden.
Moet het toestel dan toch aan het snoer, dan kan hij met de meegeleverde oplader met 40 Watt opgeladen worden. De accu is dan in een klein uurtje weer helemaal vol. Wel een nadeel: opladen gaat via de USB-C aansluiting. Op zich geen probleem, maar die wordt ook gebruikt voor de hoofdtelefoon. Die heeft geen aparte aansluiting meer. Dat zien we vaker bij nieuwe generatie telefoons, maar is verkeerde zuinigheid. Standaard hoofdtelefoons zijn hierdoor niet meer te gebruiken en je kan de hoofdtelefoon niet gebruiken tijdens het opladen.
huawei p40 pro fotooptiesf1587214913

Hoge kwaliteit camera(s) in een paar millimeter

Het pronkstuk van de P40 Pro is overduidelijk de camera. Of we moeten eigenlijk zeggen: camera's. De P40 Pro is voorzien van maar liefst vier camera's, elk voor een eigen doel. Het camera-eiland is voorzien van een 50 MP groothoek, 40MP ultragroothoek, een 12MP supersensing telephoto camera en een 3D diepte camera. Om al die camera's ruimte te geven is een flink eiland uitgespaard op het toestel. Daarnaast heeft het toestel nog een 32MP selfie camera en een diepte camera. Het zal niet verbazen dat je met zoveel verschillende camera's met hoge resolutie goede foto's kan maken. Dat is ook absoluut het geval. De P40 heeft veel opties om met die camera's verschillende types foto's te maken, variërend van panorama, nacht, portret en diverse video modes. De software die hiervoor gebruikt wordt biedt veel van de standaard opties, inclusief Instagram achtige AR filters.
Niet alle software functies zijn even geslaagd. Zo heeft de portret-modus een 'Mooi' optie. Het idee hiervan is dat deze rimpeltjes weg zou moeten kunnen halen. Dat lukt totaal niet. Bij gebruik van deze optie krijgt het onderwerp van de foto een plastic gladgestreken gezicht dat een Barbiepop niet zou misstaan. Vermijden dus. Beter geslaagd is de optie om twee beelden naast elkaar te kunnen maken. Daarbij kan het ene beeld breed staan om overzicht te geven, het andere beeld kan dan ingezoomd staan op een detail. Over zoom gesproken: het zoombereik is met 50x zoom bijzonder groot. Daarmee kunnen details die op een overzichtsfoto nauwelijks te zien zijn vol in beeld gehaald worden. Verwacht niet dat een foto met een dergelijke zoom nog scherp is. Zonder statief is het onmogelijk het toestel stil genoeg te houden.
De genomen foto's binnen normaal bereik zijn van prima kwaliteit en met hoog detail. Het is absoluut verbazend wat met camera's van enkele millimeters dik behaald kan worden. Is dit kwalitatief genoeg om voor professionele fotografen bruikbaar te zijn? Nee. Die zullen niet af kunnen stappen van hun camera's met wisselbare lenzen. Voor het segment daaronder, de semi-professionals en hobby-fotografen, komt dit wel heel dichtbij. De compactcamera kan inmiddels wel echt aan de wilgen gehangen worden.
huawei p40 pro twee in eenf1587214960

Apps, apps apps

Tja, dan komen we toch op een heikel punt. De apps. Of beter gezegd, het gebrek aan apps. Zoals al eerder gezegd heeft Huawei geen toegang meer tot de Google apps, waaronder Google Play. Ook Google Mobile Services zijn niet beschikbaar voor Huawei. Het is niet vreemd dat Huawei zich in allerlei bochten wringt om de bekende apps toch beschikbaar te krijgen op hun toestellen. Dat doen ze op diverse manieren. Huawei heeft Emui voorzien van Huawei Mobile Services, een vrijwel identieke service als die van Google. Daarmee moet het voor app bouwers mogelijk worden om hun apps via de Huawei Appgalery aan te bieden.
In het thuisland van Huawei is dat niet zo'n item, daar worden altijd al andere apps gebruikt voor social media en dergelijke. Hier in het Westen is ondersteuning van Facebook, Twitter, Instagram, maar ook lokale apps als die van Marktplaats, NU.nl, Weeronline en meer van groot belang. Over de beschikbaarheid van deze apps kunnen we kort zijn: die is vrijwel nihil. Natuurlijk zien we geen enkele Google app, maar ook de Social media apps blinken nog van afwezigheid. Huawei heeft daar wel wat op bedacht. Wordt de app niet in de gallery gevonden, dan wordt op het net gezocht naar een .apk versie van de app. Wordt deze gevonden, dan wordt deze gepresenteerd alsof deze in de Gallery staat. Je wordt dus een beetje voor het lapje gehouden. Bovendien zet dit de deur open voor niet gevalideerde versies van apps, met alle gevolgen van dien.
Bovendien worden deze apps niet automatisch geupdate. Wat ons betreft is dit geen volwaardig alternatief voor apps in de Store/Gallery. Naast deze methode zijn er nog trucjes als Phone Clone App waarmee je apps van het ene toestel naar het andere kan overzetten. Voorwaarde hiervoor is wel dat je nog een ouder toestel paraat hebt liggen om de apps op te kunnen zetten voor je ze naar je P40 Pro kan halen. Al deze methoden zijn pleisters op het grote gemis van Apps die de Huawei ondersteunen. Eigenlijk is geen enkele methode waterdicht en transparant, je moet als gebruiker trucs uithalen om de gewenste apps op je toestel te krijgen en zelf in de gaten houden of er updates zijn. Voor een toestel in deze prijsklasse is dat natuurlijk onwenselijk.
huawei p40 pro cameraf1587214835

Huawei P40 Pro Review - Incompleet vlaggenschip

Gevolg van het gebrek aan een voor het Westen volwaardige AppGallery is dat de P40 Pro momenteel eigenlijk nauwelijks bruikbaar is, tenzij je zelf aan de slag gaat met het ophalen en klonen van apps. Daarmee wordt het mooie speerpunt, de meer dan uitstekende camera, volledig teniet gedaan. Van een mobiele telefoon in deze prijsklasse mag je gewoon verwachten dat die zonder trucs gebruikersvriendelijk en veilig werkt. Dat is nu gewoon niet het geval. Mocht Huawei het in de (nabije) toekomst voor elkaar krijgen Google Apps en de Google Mobile Services toch beschikbaar te krijgen, dan kan dit het verhaal behoorlijk veranderen. Dan zou het niet verplicht afnemen van de Google bloatware, maar wel beschikbaar hebben van alle Apps wanneer gewenst, ineens in een voordeel om kunnen slaan.
Nu is dat nog niet het geval en daarom kunnen we de P40 momenteel gewoon niet aanraden. De boycot van de Amerikaanse regering heeft daarmee het gewenste effect: de Chinese concurrent Huawei is de voet dwars gezet. Vraag is wie daarvan gaat profiteren. Wordt dat het Amerikaanse Apple, of de grote concurrent Samsung? Of weet Huawei nog een konijn uit de hoge hoed te toveren? Hoe dan ook, voor de P40 (Pro) is dat eigenlijk al te laat. Deze moet gezien worden als een tussenproduct op weg naar een nieuwe werkelijkheid voor Huawei die misschien met de P50 te zien zal zijn. Voor nu moet de P40 ondanks zijn prachtige camera een stapje terug doen.
Cijfer: 7

Populair Nieuws