'Horizon Forbidden West is duurste Nederlandse media-productie ooit gemaakt'

News
maandag, 20 februari 2023 om 16:30
horizon forbidden west slangf1642430571
Als je één blik werpt op Horizon Forbidden West, dan is het meteen duidelijk dat er veel tijd en mankracht in is gestoken - en dus ook geld. Dat lijkt te kloppen, want naar verluidt is de game de duurste Nederlandse media-productie ooit gemaakt.
Wanneer je denkt aan landen die iconisch zijn op het gebied van gaming, dan denk je natuurlijk al snel aan grootmachten als de Verenigde Staten, Japan en het Verenigd Koninkrijk. Maar ondanks dat we als Nederland niet zo groot zijn, hebben we toch een aantal iconische games gemaakt in ons koude kikkerlandje.
De meest bekende Nederlandse studio is ongetwijfeld Guerrilla, dat groot is geworden via Killzone, maar tegenwoordig de Horizon games maakt. Sony is niet bang om veel geld in de projecten van Guerrilla te steken, omdat de uitgever er vertrouwen in heeft dat er een goed product uit rolt.
Dat blijkt ook wel uit de hoeveelheid budget die in Horizon Forbidden West is gestoken. Naar verluidt heeft het project namelijk 110 miljoen euro gekost. Daarmee is het tot nu toe de duurste Nederlandse media-productie ooit gemaakt. Ter vergelijking, de duurste film die in Nederland is gemaakt, Zwartboek, had een budget van 17,8 miljoen euro.

Hoe duur was Horizon Forbidden West precies?

Hoewel het budget dat in Horizon Forbidden West is gestoken klinkt als een enorm bedrag, helemaal voor Nederlandse begrippen, valt het op zich mee als je het vergelijkt met andere producties. De reboot van Saints Row kostte bijna evenveel met 100 miljoen en The Callisto Protocol had zelfs een prijskaartje van maar liefst 170 miljoen dollar.
Dat alles verbleekt alleen ten opzichte van de duurste game aller tijden. Het ergste is dat die titel in kwestie zelfs nog steeds in ontwikkeling is. We hebben het over Star Citizen, dat volgens officiële cijfers alleen al voor de ontwikkelingskosten 415 miljoen dollar heeft gekost. Dat zijn nog eens getallen waar je U tegen zegt!