Gaan Honda en McLaren toch weer samenwerken in de Formule 1?

News
vrijdag, 10 februari 2023 om 9:30
mclaren daniel ricciardo gp belgie 2022 1f1662128589
De eerdere samenwerking tussen Honda en McLaren in de Formule 1 was geen gelukkig huwelijk. De twee bedrijven gaan het mogelijk toch weer opnieuw proberen, want naar verluidt zijn er gesprekken gestart.
Het is bekend dat Red Bull Racing veel te klagen had over de Renault-motor in het hybride-tijdperk, maar het kan altijd nog een stuk erger. Van 2015 tot en met 2017 werkten Honda en McLaren namelijk samen in de Formule 1, maar dat liep uit op een ramp.
De motor was niet alleen traag, maar ook enorm onbetrouwbaar. Fernando Alonso noemde de motor zelfs nog een ‘GP2-motor’. Ondertussen eiste McLaren dat de motor ‘size zero’ moest zijn, zodat hij paste in de slanke auto. De gemoederen liepen zo hoog op dat de samenwerking vroegtijdig werd beëindigd en Honda het ging proberen met AlphaTauri en later Red Bull Racing.
Ondanks de dramatische samenwerking gaan Honda en McLaren het misschien toch weer opnieuw proberen. The Race meldt dat er gesprekken zijn begonnen tussen de twee partijen, om een nieuwe deal te sluiten voor 2026.

Zou Honda niet vertrekken?

Honda levert momenteel nog motoren aan Red Bull Racing en AlphaTauri, maar vanaf 2026 wordt Red Bull Ford Powertrains daarvoor verantwoordelijk. De hele reden waarom Red Bull een eigen krachtbron maakt, is omdat Honda in 2021 besloot om zich terug te trekken uit de sport en het team wil niet langer afhankelijk zijn van wispelturige leveranciers.
Sinds de twee kampioenschappen voor Max Verstappen heeft het nieuwe bestuur van Honda alleen besloten om toch wel in de Formule 1 te blijven. Er is nog gesproken met Red Bull om de samenwerking voort te zetten, maar dat is niet gelukt. Het is te hopen dat een tweede huwelijk tussen Honda en McLaren iets minder explosief is.