Hitserie Baby Reindeer kan Netflix flinke problemen opleveren

News
vrijdag, 07 juni 2024 om 21:00
baby reindeer
Netflix heeft flink wat succes geboekt met de serie Baby Reindeer, dat is gebaseerd op een echt verhaal. Maar de ‘echte’ stalker uit de serie komt nu achter de streamingdienst aan.
Baby Reindeer verscheen in april op Netflix en was meteen een groot succes. De miniserie is bedacht door comedian Richard Gadd en draait om barman en komiek Donny Dunn (gespeeld door Gadd zelf). Tijdens het werk ontmoet Donny Martha (Jessica Gunning), die al snel geobsedeerd raakt door de komiek en hem niet meer met rust laat.
Het verhaal is gebaseerd op de eigen ervaring van Gadd, die zelf jarenlang gestalkt is. De emails, voicemails, tweets en andere berichten die in de serie getoond worden, zijn afkomstig van de echte stalker. Ondanks dat het een zeer persoonlijk verhaal is, riep Gadd wel op om niet de ware identiteit van zijn stalker te achterhalen.
De vrouw om wie het ging is een paar dagen later naar voren gekomen en is nu een rechtszaak begonnen tegen Netflix, zo blijkt uit de officiële aanklacht bij de US District Court for the Central District of California. Fiona Harvey, zoals de vrouw heet, claimt dat het verhaal niet op waarheid berust is en dat het ‘de grootste leugen uit de geschiedenis van televisie is’.
Netflix zou volgens de aanklacht ‘letterlijk niks hebben gedaan om te achterhalen of het verhaal van Gadd klopte’. Ondanks dat opent de serie wel met de woorden ‘this is a true story’.

Flinke schadevergoeding

Ondanks dat ze claimt dat de comedian het verhaal heeft verzonnen, klaagt ze niet Gadd zelf aan. Alleen Netflix wordt door Harvey voor de rechter gesleept.
Van de streamingdienst wil de vrouw veel geld zien door de geleden schade. Harvey eist 50 miljoen dollar voor ‘echte schade’, nog eens 50 miljoen dollar ter compensatie, 50 miljoen dollar aan winst die de show heeft opgeleverd en 20 miljoen dollar punitieve schadevergoeding. In totaal komt de eis neer op 170 miljoen dollar.
Netflix zelf claimt dat ‘elke redelijke voorzorgsmaatregel’ is genomen om de ware identiteit van de personages in de show te beschermen. De streamingdienst laat in een reactie weten de aantijgingen te ontkennen en zal de zaak ‘krachtig verdedigen en het recht van Richard Gadd om zijn verhaal te vertellen te ondersteunen’.

Populair Nieuws